VU ziekenhuis

Amsterdam, 5 oktober 2001

Drugsverslaving ontrafeld?

Wetenschappers van het VU medisch centrum hebben een mechanisme in de hersenen ontdekt dat kan leiden tot een nieuw geneesmiddel tegen drugsverslaving. Resultaten van het onderzoek, dat plaats vond in samenwerking met het National Institute on Drug Abuse in de Verenigde Staten, worden gepubliceerd in het oktobernummer van Nature Medicine.

Uit studies blijkt dat het systeem in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de effecten van cannabis (marihuana), een belangrijke rol speelt bij terugval in cocaïne- en heroïnegebruik na een periode van onthouding. Voor deze studies is gebruik gemaakt van een diermodel voor verslavingsgedrag. Volgens Taco de Vries, onderzoeker aan het VU medisch centrum, blijkt dat de terugval in verslavingsgedrag sterk kan verminderen door toediening van de stof SR141716A, die cannabis receptoren blokkeert.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jan Spee, tel (020) 4443444, fax (020) 444 3450.

© VU medisch centrum 08/10/01 dienst public relations & voorlichting prv@vumc.nl