Limburgs Museum


Toegevoegd: 8-10-01

VRIENDEN LIMBURGS MUSEUM SCHENKEN GELD VOOR DIGITALISERING OUDE FILMS

Frank Holthuizen

De Vriendenstichting van het Limburgs Museum in Venlo heeft een bedrag van fl. 2.500,00 geschonken voor het laten maken van digitale kopieën van vijf films van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond. De films dateren uit 1938, zijn opgenomen door Alex Roosdorp in opdracht van Landbouwbelang en hebben betrekking op activiteiten van de Limburgse boerinnenbonden, het dagelijks leven op het platteland en op nieuwe landbouwmethoden in die jaren. Roosdorp heeft in Limburg eind jaren dertig ongeveer dertig films opgenomen die integraal bewaard zijn gebleven. Het materiaal valt op door een schitterende fotografie. Ze zijn veelal in kleur, wat nog uitzonderlijk was in die jaren en bieden een gedetailleerde kijk op het dagelijks leven en werken van de agrarische beroepsbevolking.

Vertoning

Omdat de fysieke kwaliteit van de films terugliep was volledige conservering noodzakelijk. Voor de eerste fase is fl. 15.000,00 subsidie gekregen van de Mondriaanstichting in het kader van een project waarin een aantal provinciale av-archieven meedoen. Het conserveringsprocédé wordt in Limburg nog slechts bij uitzondering toegepast, omdat de hoge kosten dit niet toelaten. Alleen wanneer het originele materiaal in dusdanig slechte staat verkeert, of als dit dreigt te gebeuren, wordt overgegaan tot deze specialistische vorm van filmconservering. Als dat is gebeurd, worden digitale kopieën gemaakt voor vertoning, raadpleging en andere toepassingen

Julianapark

De digitale kopieën die dankzij de Vriendenschenking kunnen worden gemaakt, krijgen een directe functie. Het materiaal zal regelmatig te zien zijn in reguliere filmvoorstellingen in het Limburgs Museum en op andere plaatsen. Het Limburgs Film- en Video-Archief, onderdeel van het Limburgs Museum, plant ook een bijzondere voorstelling die zijn première zal beleven eind augustus 2002. Het publiek krijgt een programma van ongeveer drie kwartier te zien, waar de historische beelden begeleid worden door live gespeelde muziek. Het Julianapark in Venlo is waarschijnlijk de eerste vertoningsplek, daarna gaat het programma door Limburg reizen.