Provincie Zuid-Holland

GS van Zuid-Holland dringen aan op wijzigen wetsvoorstel Wet Luchtvaart

08-10-2001

"Onnodige geluidhinder voorkomen"
GS van Zuid-Holland dringen aan op wijzigen wetsvoorstel Wet Luchtvaart

Op 8 oktober wordt het ontwerp van de Wet luchtvaart behandeld door de kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Ook in Zuid-Holland wordt steeds meer geluidhinder van Schiphol ondervonden in zowel woon- als recreatie- en natuurbeschermings-gebieden. Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland willen dat ook de milieukwaliteit van deze gebieden beschermd wordt. GS hebben daarom minister Netelenbos en de commissie verzocht om met name de aanbevelingen van de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid (Commissie Berkhout) over te nemen om meer handhavingspunten rondom Schiphol vast te stellen. Daardoor wordt de bescherming buiten de huidige geluidszones veel beter gewaarborgd. Verder zouden de vliegroutes opnieuw moeten worden bekeken. Nu wordt vaak over steden en dorpen aangevlogen. De aanvliegmogelijkheden over de Noordzee worden nog niet voldoende benut.

Op grotere afstand van Schiphol wordt steeds meer hinder van het vliegverkeer ondervonden. GS hebben daarom tevens gevraagd om de minimum vlieghoogte te verhogen van 2.000 naar 3.000 voet en de vliegtuigen zo steil mogelijk te laten afdalen. Op grotere afstand zou de aanvlieghoogte nog een stuk hoger kunnen. Verder wordt gevraagd om de vliegbewegingen te concentreren in zo smal mogelijke routes. Op die manier wordt voorkomen dat er een geluiddeken over een groot deel van de randstad ontstaat.
De veiligheid is volgens GS evenmin voldoende gewaarborgd. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een grootschalige opslag van giftige stoffen te vestigen in gebieden waar de kans op neerstorten het grootst is. GS vragen dan ook om deze bedrijven te blijven verbieden. De reactie van GS van Zuid-Holland kan niet los worden gezien van de reacties van gemeenten en GS van Utrecht. Steeds meer overheden maken zich zorgen over de toenemende hinder vanwege Schiphol.