European Commission

IP/01/1378

Brussel, 8 oktober 2001

Commissie keurt gemeenschappelijke onderneming voor ferroschroot van Scholz en ALBA goed

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen acquisitie door Scholz AG van een belang van 50% in ELSA GmbH, thans een volledige dochteronderneming van ALBA. Beide moedermaatschappijen en ELSA zijn gevestigd in Duitsland en handelen in ferroschroot, maar zullen aanzienlijke concurrentie ondervinden van andere grote marktdeelnemers.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst die op 4 september bij de Commissie werd aangemeld, zal ELSA onder de gezamenlijke zeggenschap komen van Scholz en ALBA AG & Co. KG, welke hun ferro- en non-ferroschrootactiviteiten in het bedrijf zullen combineren in de regio Magdeburg-Leipzig-Halle-Dassau, in Oost-Duitsland.

Beide moedermaatschappijen zijn actief op het gebied van verwerkt ferroschroot, een internationaal verhandelde grondstof waarvoor de grensoverschrijdende handel binnen de Europese Unie beduidend is. De voorgenomen transactie geeft geen aanleiding tot bezorgdheid uit het oogpunt van de mededinging aangezien de gecombineerde entiteit minder dan 10% van de markt van de handel in ferroschroot in de EU voor haar rekening zal nemen. Bovendien heeft de entiteit verschillende belangrijke concurrenten, waaronder grote Europese staalconcerns.

De concentratie geeft evenmin aanleiding tot concurrentieproblemen met betrekking tot de upstream-markt van de inzameling van ferroschroot. Op regionale basis bestaat er een beperkte overlapping tussen de activiteiten van de partijen en op nationale basis, in Duitsland, zullen er nog vergelijkbare concurrenten als Thyssen Sonnenberg actief zijn.