GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 8 oktober 2001 13:49

Ontwerp-verkiezingsprogramma gepresenteerd

( 8 oktober 2001)

GroenLinks heeft haar ontwerp-verkiezingsprogramma gepresenteerd. Op 11 en 12 januari 2002 stelt het ledencongres van GroenLinks het programma definitief vast. GroenLinks heeft het verkiezingsprogramma aangeboden aan het Centraal Planbureau voor een financiële doorrekening. Het RIVM zal het program doorrekenen op milieueffecten.

Jan Willem Duyvendak, voorzitter van de programcommissie stelt dat het GroenLinks-programma een antwoord is op het onbehagen in de samenleving. Dit onbehagen is gegroeid, ondanks de materiële voorspoed en overvloed. Duyvendak: "Er is sprake van groeiend onbehagen over de verdeling van de welvaart, het voorkomen van onrecht en de bescherming van landschap en natuur". GroenLinks wil op tal van terreinen zorgen voor een nieuw evenwicht. Daarvoor zijn trendbreuken nodig in onderwijs en zorg, in de landbouwsector, in het natuur- en milieubeleid, in verkeer en vervoer, in de inkomensverdeling en in het integratiebeleid.

Het conceptverkiezingsprogramma is een ondubbelzinnige keuze voor een inhaalslag van de publieke sector. GroenLinks stelt voor circa 24 miljard gulden extra te investeren in zorg en onderwijs, sociaal beleid, veiligheid, natuur & milieu en internationaal beleid. GroenLinks wijst algemene lastenverlichting af. Wel wordt gekozen voor een omvangrijke verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op milieuvervuiling en kapitaalinkomen. Door een nieuw GroenLinks begrotingsbeleid ontstaat er een budgettaire ruimte van naar schatting 11 miljard gulden. Daarnaast worden de intensiveringen gefinancierd uit bezuinigingen en herschikkingen in de overheidsbegroting en door de directe economische effecten van het programma zelf.

Hier kunt u het ontwerpverkiezingsprogramma inclusief de programmapunten downloaden. http://www.groenlinks.nl/visie/inhoud.html

Het ontwerp-program is ook te bestellen bij het Landelijk Bureau: 030-2399900.