Ingezonden persbericht

Aan de mediaspecialisten in de Tweede Kamer,

De Nederlandse Radiogroep (eigenaar van Nieuws FM) heeft met afkeuring kennisgenomen van de plannen om een van de beste commerciele radiofrequenties aan
de publieke omroep te geven. De 98.9 kHz te Lopik, die bijna het hele land bedekt, zou een van de hoofdprijzen worden in de veiling die de overheid al vijf jaar lang aankondigt. De frequentie gaat nu echter gebruikt worden door Radio 1.
Hierdoor zal ook de veiling nog weer verder uitgesteld worden.

NRG-directeur Martin Bosma: "Dit is het zoveelste voorbeeld van een overheid die geen ruimte wil creeeren voor nieuwkomers op de radiomarkt. Al vijf jaar zegt de overheid te gaan veilen, maar dat gebeurt maar steeds niet. Nu blijkt ook dat een van de mooiste frequenties in die veiling wordt teruggetrokken. Dit zal ook betekenen dat het zero-base-onderzoek (een betere indeling van FM-frequenties) helemaal over zal moeten. Dat gaat minstens twee jaar extra uitstel opleveren."

Een oplossing ligt voor de hand. Radio 2, 3 of 4 hebben een goed net. Die kunnen
gebruikt worden door Radio 1. Met een druk op de knop kunnen de netten van Radio 1
en een andere publieke zender omgewisseld worden.

Nieuws FM is sinds 1996 klaar voor de veiling. Het heeft al die jaren geinvesteerd,zonder inkomsten. Nieuws FM maakt nu deel uit van de Nederlandse Radiogroep, dat met een aantal radiozenders van start wil gaan. De NRG is honderd procent in Nederlandse handen. Het wordt gefinancierd door Imca Vastgoed. De NRG is het zusterbedrijf van de NTG, de Nederlandse Tijdschriftengroep.

De veiling zou plaatsvinden in mei 1997, maar wordt steeds uitgesteld. Er bestaat veel sympathie voor de veiling. De Minister-President, het kabinet, de Opta, de NMa, de Landsadvocaat, het Commissariaat voor de Media, de VVD en Groen Links zijn voor een veiling. Murdoch komt steeds verder alleen te staan. De VCR, de Vereniging voor Commerciele Radio, is verdeeld. Een belangrijke commerciele zender als Yorin FM is pro-veilen. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer maakte na vijf jaar standvastigheid een draai van 180 graden en is nu plotseling tegen veilen.

De motie Wagenaar, die zorgde voor uitstel van de veiling, levert de Murdoch-zenders Sky en 538 elke WEEK een bruto-reclameomzet van 6 miljoen gulden op.

drs Martin Bosma, MA
06 192 183 66