Stadsdeel Zeeburg

Drie nieuwe monumenten in Zeeburg

Staatssecretaris Rick van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft drie bouwcomplexen in stadsdeel Zeeburg aangewezen tot beschermd monument. Het gaat om de Berlageblokken aan het Javaplein 24, Indië-I aan de Zeeburgerdijk 100 en de voormalige Gerardus Majellakerk, Ambonplein 61. Deze complexen maakten deel uit van het Monumenten Selectie Project (MSP) voor jonge bouwkunst uit de periode 1850 - 1940.

De staatssecretaris heeft zijn beslissing als volgt gemotiveerd:
* Berlageblokken, Javaplein 24
Dit complex van 169 arbeiderswoningen uit 1911-1915 is gebouwd naar een ontwerp van architect H.P. Berlage. Zij waren bestemd voor grote gezinnen met lage inkomens. Het complex heeft een cultuur- en architectuurhistorische waarde en is een goed, gaaf en kenmerkend voorbeeld van een complex arbeiderswoningen met gemeenschappelijke binnentuinen.

* Indië-I, Zeeburgerdijk 100
Dit complex is ontworpen door architect J.H.W.Lelieman en gebouwd in de periode 1912-1914. De twee bouwlagen zijn kenmerkend voor Indië-I dat verder bestaat uit twee gesloten blokken met binnentuin en van oorsprong 160 arbeiderswoningen en enkele winkels. Het complex heeft een cultuur- en architectuurhistorische waarde, is redelijk gaaf bewaard Bovendien wordt het gezien als een kenmerkend voorbeeld van volkshuisvesting op basis van de woningwet.

* Gerardus Majellakerk
Het gehele Gerardus Majellacomplex bestaat uit een voormalig kerk, vier scholen, een pastorie en een zusterhuis. Deze RK-enclave ontworpen in Neo-Romaanse stijl door architect Jan Stuyt is gebouwd in 1926. Cultuurhistorisch en architectonisch is het van waarde als kenmerkend voorbeeld van een Rooms katholiek complex vroeg uit de twintigste eeuw. Ook heeft het stedenbouwkundige waarde door het beeldbepalende silhouet van de centrale gebouwde kerk en de situering van de verschillende tot het complex behorende gebouwen.

De Berlageblokken dreigden geruime tijd te worden gesloopt, in verband met de plannen voor de herstructurering en vernieuwing van het Javaplein. Over de voorgenomen sloop is discussie ontstaan met bewoners en organisaties uit de Indische Buurt en een groep architecten. Deze discussie heeft in het begin van 2000 geresulteerd in een verzoek om deze blokken aan te wijzen tot beschermd monument.