Rijksuniversiteit Groningen

Nieuwe landbouwtechnieken kunnen wereldvoedselprobleem tegengaan

Elke dag sterven er tienduizenden van de honger en bijna een miljard mensen leeft in een permanente staat van ondervoeding. Terwijl duurzame en efficiënte landbouwtechnieken het in principe mogelijk maken om meer dan 40 miljard mensen te voeden. "Ik sluit niet uit dat we op den duur een ingewikkeld beest als de koe als schakel tussen het gras en de melk weghalen. Waarom zou melk uit het lab niet lekker zijn?" Aldus landbouwprofessor Rudy Rabbinge in een interview met Milieudefensie. "Teelttechnisch bezien is het mogelijk om al die monden te vullen. Er moet vanzelfsprekend heel veel gebeuren, maar met efficiënte productietechnieken kan de graanopbrengst in zuidelijke landen enorm worden verhoogd. En ook de visvangsten kunnen flink omhoog. Wat we nu doen is voor 80 procent zeeroof; 20 procent van de visvangst geschiedt echter al in een redelijk duurzame aquacultuur, waar op zorgvuldige wijze vis wordt verbouwd in grote vijvers of aquaria in zee." We kunnen de wereldbevolking van vandaag niet voeden met de landbouw van gisteren. En we kunnen zeker de bevolking van morgen niet meer voeden met de landbouw van vandaag. De oplossing ligt in hogere opbrengsten en betere voedingswaarden, waarvoor klassieke veredelingstechnieken onvoldoende zijn, maar waarvoor nieuwe ecotechnologische methodes mogelijkheden bieden.

Professor Rabbinge levert strijd tegen ondeugdelijke pleidooien van milieu-organisaties en beleidsmakers en onderzoekers. De wetenschappelijke onderbouwingen van hun kritiek blijken bij nadere beschouwingen zelden juist, maar fors gekleurd door perceptie en vooroordeel. Juist met vernieuwing van de plantaardige en dierlijke productie kunnen zaken als erosie, verzilting en pesticidengebruik worden tegengegaan. De visie van professor Rabbinge vond zijn neerslag in een gezaghebbend WRR-rapport. Zijn aanbevelingen vormen inmiddels de basis voor regeringsbeleid; belangrijker nog misschien is dat deze visie sinds de milieuconferentie van Rio de Janeiro in 1992 ook internationaal als uitgangspunt dient.

Prof.dr.ir. Rudy Rabbinge was tot 2001 als hoogleraar-directeur verbonden aan de vakgroep voor Theoretische Productie Ecologie in Wageningen. In 1992 stond hij aan de wieg van de onderzoeksschool Productie Ecologie, die in 1994 werd erkend door de KNAW. Zijn hoofdfuncties zijn nu decaan voor het Post Graduate Onderwijs en universiteitshoogleraar voor systeeminnovatie en duurzame ontwikkeling. Zijn publicaties bewegen zich op het terrein van theoretische productie ecologie, landbouwpolitiek, milieubeleid en ontwikkelingssamenwerking. Rabbinge is daarnaast (vice-)voorzitter, bestuurslid en lid (geweest) van vele nationale en internationale organisaties en adviescommissies, onder andere de Vereniging Natuurmonumenten, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In die laatste functie was hij verantwoordelijk voor een tiental WRR-rapporten, over landbouw, milieu, duurzaamheid, ruimtelijk beleid, maar was ook betrokken bij rapporten over onder andere de tweedeling, rechtshandhaving, technologiebeleid en ouderenbeleid. Sinds 1999 maakt Rabbinge deel uit van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer.

Datum en tijd

maandag 8 oktober 2001, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

professor Rudy Rabbinge

Titel

Voeding voor 40 miljard

Serie

Aan Tafel! Een programma over voeding

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium