Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 oktober 2001



PvdA START WEEK 'ALLES HOEFT HELEMAAL NIET TE KUNNEN'

In de week van 8 oktober start Ad Melkert, voorzitter van Tweede-Kamerfractie van de PvdA, de eerste in een reeks van werkbezoeken in het kader van de week met als motto 'alles hoeft helemaal niet te kunnen'. Dit motto is een centraal punt in het ontwerp-verkiezingsprogramma van de PvdA. Melkert begint de week met werkbezoeken aan Drenthe en Friesland. Op
dinsdag, woensdag en vrijdag vinden tevens werkbezoeken en debatten van Ad Melkert en andere PvdA-vertegenwoordigers plaats in Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland.

De PvdA neemt afstand van de 'alles moet kunnen' mentaliteit. Vrijheid en tolerantie zijn hier en daar uitgemond in slordigheid en regelrechte hufterigheid. 'Enschede' en 'Volendam' zijn begrippen geworden: slordigheid komt niet alleen voor bij vuurwerkfabrikanten en caféhouders maar kon te vaak een onderdeel van de Nederlandse bestuurscultuur worden. De strafrechtketen van opsporing, berechting, bestraffing en reclassering is verstopt geraakt. Agressie tegen conducteurs, dokters en winkeliers, willekeurig uitgaansgeweld op staat, we mogen het niet langer accepteren. Rekening houden met anderen, regels naleven en respect voor elkaar, want niet alles hoeft te kunnen. Daarom deze week van de PvdA met als thema 'alles hoeft helemaal niet te kunnen'.

De werkbezoeken

Op maandag 8 oktober bezoekt Ad Melkert met de PvdA-kamerleden Tineke Witteveen-Hevinga en Annet van der Hoek de plaatsen Hoogeveen, Franeker, Tzum en Sneek. Hier treedt Ad Melkert onder meer op als gastdocent en wordt er gesproken over verschillende projecten van de GGZ, waaronder het Bijzonder Intensieve Zorg Project en het Daklozenproject Leeuwarden. Staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS is die dag te gast in een politiek café te Leeuwarden. Onderwerp van het politieke café is vrijwilligers en sport.

PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole vertrekt dinsdag 9 oktober van Den Haag CS met de sprinter naar Zoetermeer. Er zal dan met name aandacht worden besteed aan de veiligheid in het openbaar vervoer. Eveneens op 9 oktober organiseert het Vakcentrum Levensmiddelen een manifestatie in het themapark Six Flags Holland. Ad Melkert spreekt tijdens de manifestatie over criminaliteit en veiligheid in de levensmiddelenbranche. In de avond vindt er in Delft een rondetafelgesprek plaats, alwaar Melkert in gesprek gaat over de effectiviteit van de strafketen met deskundigen en betrokkenen.

Op woensdag 10 oktober bezoekt fractievoorzitter Ad Melkert met PvdA-kamerlid Peter van Heemst de plaatsen Amsterdam en Utrecht. In Amsterdam staat een rondleiding door het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) op het programma en wordt gesproken met badmeesters, het wijkteam en de politie over de sluiting van het Sloterparkbad.

De week wordt afgesloten op vrijdag 12 oktober in Noord-Brabant. Fractievoorzitter Melkert bezoekt samen met de kamerleden Khadija Arib en Dick de Cloe de plaatsen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Hier wordt onder meer een conferentie over jeugdbeleid en de Orhan Gazi Moskee bezocht. Van ieder werkbezoek wordt een afzonderlijk persbericht verzonden.