Novib

Den Haag, 8 oktober 2001

NOVIB BRENGT OPNIEUW VOEDSELHULP AFGHANISTAN BINNEN

Lokale Afghaanse partnerorganisaties van Novib (het Nederlandse lid van Oxfam International) zijn er opnieuw in geslaagd voedsel te verstrekken aan de noodlijdende bevolking in Afghanistan. Novib heeft fl. 165.000,- ter beschikking gesteld voor de aankoop van 300 ton graan in Turkmenistan voor distributie in het gebied rond Herat (W-Afghanistan). Deze hoeveelheid is voldoende om 60.000 mensen gedurende 10 dagen van het benodigde voedsel te voorzien. Waar mogelijk zullen in de komende dagen meer aankopen worden gedaan om de meest urgente behoeftes te lenigen en voorbereidingen te treffen voor de komende winterperiode.

Twee weken geleden hebben de Afghaanse partnerorganisaties met steun van Novib ook al succesvol 1500 ton voedsel vanuit Oezbekistan het land binnengebracht en gedistribueerd in het noorden van Afghanistan, in de regio van Mazar-I-Sharif.

Sinds 1989 heeft Novib een samenwerkingprogramma in Afghanistan. Afghaanse partners hebben in de loop der jaren een gevarieerd pakket van activiteiten uitgevoerd: van het opruimen van landmijnen tot verlenen van landbouwvoorlichting of medische zorg. In het verleden hebben partners bij verschillende gelegenheden met steun van Novib noodhulp verleend aan de plaatselijke bevolking. Ook nu de meeste VN instellingen en andere donoren het land hebben moeten verlaten, zetten deze lokale organisaties zoveel mogelijk hun werk voort.


Noot voor de redactie (