Royal Dutch Petroleum

2001 2000

Bouw nieuwe benzeenextractie-unit Shell Moerdijk gestart

09-10-2001
Op het terrein van Shell Nederland Chemie B.V. in Moerdijk is vandaag de eerste paal geslagen voor de bouw van een benzeenextractie-unit. Scott Roberts, Executive Vice President Operational Excellence van Shell Chemicals, verrichtte de symbolische handeling. De nieuwe unit, waarvoor de plannen in juni van dit jaar werden aangekondigd, vergt een investering van meer dan $25 miljoen (meer dan 65 miljoen).

De unit krijgt een capaciteit van ongeveer 500.000 ton per jaar. Het is de bedoeling dat de fabriek eind 2002 in gebruik wordt genomen.

De nieuwe unit zal worden gevoed met benzeenrijke stromen die deels elders op het terrein van Shell Moerdijk worden geproduceerd, en deels van andere Shell locaties in de regio worden betrokken. De unit zal werken op basis van de extractieve destillatie-technologie van Krupp Uhde. De benzeen die de unit produceert zal worden gebruikt als voeding voor de ethylbenzeen-unit, ook op het terrein van Shell Moerdijk.

Naar verwachting vergt de constructie circa 150 manjaren werk, dat naar schatting voor meer dan 80% door Nederlandse bedrijven zal worden uitgevoerd, waarvan een aanzienlijk deel door regionale bedrijven.

Shell Persdienst,
tel.: 070 - 377 8750