Gemeente Lisse

Euronieuws

Eurokalender
Onlangs heeft het Nationaal Forum voor de introductie van de euro via de radio- en televisiegidsen de eurokalender verspreid. De kalender geeft een overzicht van de nieuwe euromunten en biljetten, maar ook de belangrijkste momenten vanaf 1 september worden kort besproken. Het gaat onder meer om:

de spaarweken (vanaf 15 oktober organiseren de Nederlandse banken speciale weken voor de inzameling van los muntgeld)

de eurokit die iedere Nederlander in december ontvangt (alle euromunten op een kaart)

de duale periode (van 1 januari tot 28 januari 2002) kan men zowel met guldens als euro's betalen)

hoelang men de gulden nog kostenvrij kan afstorten (tot 1 april 2002).

Wanneer u de eurokalender niet heeft ontvangen kunt u de kalender op de eurosite (www.euro.nl , "welke algemene informatie is beschikbaar"
- "eurokalender") bekijken en/of bestellen.
Euro-afrekenen
In samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (www.hbd.nl/euro) heeft het Nationaal Forum voor de introductie van de euro een trainingsprogramma ontwikkeld voor winkeliers. Met dit trainingsprogramma, dat op CD ROM beschikbaar is, kan het personeel getraind worden in het afhandelen van betalingen in euro's. Ook voor andere groepen blijkt het oefenprogramma een handig hulpmiddel. Het voortgezet onderwijs, economisch beroepsonderwijs en een groeiend aantal consumenten maakt daarom gebruik van het programma.

Het programma leert mensen onder andere:

de nieuwe euromunten en -biljetten te herkennen

verschillende bedragen samen te stellen met de nieuwe denominaties van de munten en biljetten, en

om te rekenen van gulden naar euro en van euro naar gulden.

Het programma kan worden ingesteld op verschillende moeilijkheidsgraden. U kunt het programma bestellen via de website www.euro.nl ("wat betekent de euro voor ondernemers" - "euro afrekenen").

In de hal van het gemeentehuis vindt u verschillende folders over de Euro. Alle voorlichtingsmaterialen zijn ook te bestellen via www.euro.nl of telefonisch: 0800-1521.

Informatie afkomstig van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro