Patrick Huisman loopt eerste DTM-zege mis

(10 oktober 2001)

· Tweede startplaats voor Partick Huisman

· Christijan Albers eindigt als negende

Voor 65.000 toeschouwers op het Grand Prix-circuit van Hockenheim vond de laatste race van het DTM-seizoen 2001 plaats. Mercedes-coureur Patrick Huisman, gestart vanaf de tweede plaats, won de korte sprintrace en had in de aansluitende hoofdwedstrijd alle kansen op de overwinning, maar door een probleem met het linker achterwiel bij de verplichte pitstop verloor hij veel tijd. Huismans teamgenoot Bernd Mayländer won zijn eerste DTM-race. Christijan Albers reed naar een keurig negende plaats en scoorde daarmee in de afsluitende race van het seizoen nog punten. Achter Bernd Schneider, die al als kampioen vaststond, eindigden Mercedes-coureurs Alzen, Dumbreck en Fässler op de plaatsen twee tot en met vier. Patrick Huisman is zesde in de eindstand en daarmee beste nieuwkomer van dit seizoen in de DTM.

Patrick Huisman en zijn Eschmann-teamgenoot Bernd Mayländer domineerden het DTM-finaleweekeinde op het 6,823 km lange circuit. Op de lange rechte stukken werkten ze in de tijdtraining eendrachtig samen en zo behaalde Huisman in de tijdtraining de tweede startplaats, een plaats voor Mayländer. Voor het eerst in de historie van de DTM stond er daarmee een Nederlandse coureur op de eerste startrij.

"Onze teamtactiek werkte perfect", aldus Huisman. Christijan Albers had last van een gebrek aan topsnelheid in zijn een jaar oude Mercedes-Benz CLK-DTM en kwalificeerde zich als negentiende. "We wisten van tevoren al dat het hier lastig zou worden", zei hij.

In de kwalificatierace nam Huisman bij de start de leiding en won de zes ronden lange sprint. In de aansluitende hoofdwedstrijd leidde Huisman opnieuw, maar de verplichte pitstop leidde bij hem tot fors tijdverlies. «De wielmoer van het linker achterwiel kwam niet los en daardoor duurde mijn stop veel langer dan gepland", aldus Huisman. Later viel hij uit, nadat hij in een duel om de vijfde plaats met Uwe Alzen van de baan was geraakt. Jammer, want ik had vandaag kunnen winnen. Maar als geheel ben ik over het seizoen zeer tevreden. Het is iedere race beter gegaan en dat is een goed gevoel." De overwinning ging naar Bernd Mayländer, die daarmee niet alleen zelf voor de eerste keer won, maar ook het Eschmann-team de eerste DTM-zege bezorgde. Daardoor werd het team na het debuutseizoen in de DTM derde in de eindstand van het DTM-teamkampioenschap.

Christijan Albers klom in de kwalificatierace op naar de 14e plaats en werd in de hoofdwedstrijd keurig negende. "Ik heb het rustig aan gedaan en heb een aantal plaatsen kunnen goedmaken", zei hij. We hadden ook nog de verkeerde versnellingsbak ingebouwd, waardoor ik nog meer topsnelheid tekort kwam, maar uiteindelijk heb ik toch nog een paar punten."

"We kunnen terugzien op een geslaagd seizoen, waarin vijf van onze rijders overwinningen behaald hebben en Bernd Schneider kampioen werd. Ook Patrick Huisman en Christijan Albers hebben in hun eerste DTM-jaar goed gepresteerd, en de race in Zandvoort was natuurlijk een van de hoogtepunten van het seizoen", analyseerde
Mercedes-Benz-sportdirecteur Norbert Haug. Ook voor volgend jaar staat het Circuit Park Zandvoort weer op de kalender. Van 20 tot en met 22 september 2002 is het DTM-circus opnieuw in Nederland te gast.