Vlaamse Volksunie

Regering brouwt wetgeving voor eigen partijpolitieke doeleinden (10/10/01)

Gisteren uitte premier Verhofstadt in zijn regeringsverklaring de ambitie om de huidige arrondissementele kieskringen te hertekenen tot in beginsel provinciale kieskringen. In één beweging zou een kiesdrempel van 5% worden ingevoerd. Bij nader inzien betreft het hier een poging van de meerderheidspartijen om, via de regering, de wetgeving te misbruiken voor eigen partijpolitieke doeleinden. Toch zou de regering beter twee keer nadenken vooraleer zulke voorstellen worden gelanceerd: in Brussel-Halle-Vilvoorde zouden niet alleen de VU, maar ook SP en Agalev uit de Kamer verdwijnen. De Nieuwe Partij* kan enkel akkoord gaan met de hervormingen indien eindelijk het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde horizontaal gesplitst wordt.

Inzake de 5%-drempel voelt de Nieuwe Partij* zich geenszins bedreigd. Wel in tegendeel, zaterdag e.k. wordt de nieuwe naam, beginselverklaring en manifest voorgesteld: een nieuwe start op basis van vertrouwde fundamenten. Nu reeds, nog voor de bekendmaking van naam en manifest, stroomden meer dan honderd lidmaatschapaanvragen binnen en betoonde een veelvoud grote belangstelling voor onze nieuwe partij ook vanuit andere partijen. De nieuwe partij zal, net zoals de Volksunie, de 5%-drempel ruimschoots overschrijden.

Daarentegen rijst het vermoeden dat de meerderheidspartijen vooral het oog laten vallen op delen van de heterogene groep rond Bert Anciaux. Blijkbaar wenst men de implosie van deze groep te bespoedigen door de dreiging met een kiesdrempel. Zo misbruiken de meerderheidspartijen de kieswetgeving ten voordele van de eigen partijpolitieke doeleinden.

Andere redenen kunnen niet gevonden worden. Lectuur van het advies van het Wetenschappelijk Comité van de (gemengde) parlementaire Commissie voor de Politieke Vernieuwing leert immers dat de invoering van een kiesdrempel van 5% niets verandert aan de provinciale zeteltoewijzing (Kamer doc. 1421, pp. 43-45). Echter, de regering blijft bij haar voornemen tot de oprichting van vier Vlaamse provinciale kieskringen met het onlogische behoud van de kiesarrondissementen Leuven en Brussel-Halle-Vilvoorde. Wanneer hieraan de invoering van een kiesdrempel van 5% gekoppeld wordt, dan verdwijnen in Brussel-Halle-Vilvoorde Agalev (4,55%), SP (4,84%) en VU (4,31%), terwijl alle Franstalige partijen hun zetels behouden. Het wordt dus tijd dat regering consequent handelt: 5 Vlaamse provinciale kieskringen, inclusief Vlaams-Brabant. De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt zodoende gesplitst in een Vlaamse kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde-Leuven en een Franstalige Bruxelles-Nivelles. Indien de regering dan vasthoudt aan de kiesdrempel, voor ons niet gelaten.


* die de partij waarvan men de naam niet mag vernoemen voortzet
Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, waarnemend voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@volksunie.be
Url: www.volksunie.be