Gemeente Breda

10-10-2001

Ontwerp-Milieuvisie Breda 2015 naar de stad

De ontwerp-Milieuvisie Breda 2015 geeft de ambities weer van Breda voor een vitale, complete en duurzame stad. Het blijft in de Milieuvisie echter niet bij doelen alleen. De doelen worden uitgewerkt in 98 actiepunten voor de periode 2002 tot en met 2005. De visie geeft richtingen en concrete acties met als doel vooruitgang te boeken op het terrein van wonen, werken, cultuur en zorg. Een natuurlijker watersysteem, een duurzame comfortabele energievoorziening, natuur dichtbij: ook deze onderwerpen komen aan de orde. De inhoud van het voorgestelde milieubeleid is het resultaat van intensieve samenwerking tussen organisaties, belangstellende Bredanaars en de gemeente. Ongeveer 100 Bredanaars waren betrokken bij de voorbereidingen tijdens de participatiefase. Het college van burgemeester en wethouders heeft het ontwerp vrijgegeven voor consultatie. Bredanaars kunnen tot 11 november 2001 reageren op de ontwerpvisie.

In de Milieuvisie wordt een samenhangende toekomstbeeld gegeven vanuit de milieu-invalshoek op de Stadsvisiethemas: wonen, werken, cultuur en zorg. De rode draden voor de milieutoekomst van Breda zijn onder andere kwaliteit, het gebruik maken van natuurlijke momenten en het bundelen van krachten. Voor de basis voor het milieubeleid is uitgegaan van acht milieuthemas: afval en grondstoffen, bodem, energie, externe veiligheid, geluid en lucht, geur, natuur en water. Per thema staan ambities geformuleerd onder Wat willen we bereiken in 2015?. Deze worden uitgewerkt naar doelen en actiepunten voor de periode 2002 tot en met 2005. De komende jaren is bijzondere aandacht nodig voor: duurzaam bouwen en wonen, energie, het Waterplan, milieubeleid voor de kwaliteit van de leefomgeving, Breda dakstad (het winnend idee van de Milieuprijs 2001), versterken voorbeeldfunctie van de gemeente, ontwikkelen van lokaal ecotoerisme en duurzame recreatie, kennisuitwisseling, communicatie en bewustwording bevorderen.

Aan dit voorstel voor het milieubeleid is een intensief proces vooraf gegaan met organisaties en belangstellenden uit de stad. Ongeveer 100 bewoners, mensen uit organisaties en het bedrijfsleven hebben tijdens creatieve en actieve bijeenkomsten hun inbreng geleverd. Het participatieproces is afgesloten met een slotmanifestatie op 21 juni. De deelnemers presenteerden hun ideeën en discussieerden over alle inbreng uit de eerste, verkennende bijeenkomsten. Het moment en de ruimte voor inbreng is door de meeste deelnemers positief beoordeeld. Van de 100 voorgestelde acties heeft de gemeente er 86 overgenomen (verzameld en gerubriceerd tot 36 punten). De overige voorgestelde acties of ideeën zijn al in uitvoering, worden onderzocht of zijn opgenomen in bestaand beleid. Bij de ontwerp-Milieuvisie is een reactienota gevoegd. Hierin is per actiepunt aangegeven wat het gemeentebestuur met de inbreng heeft gedaan. Vorig jaar hebben panels met deskundigen hun mening gegeven over de acht milieuthemas. Ook deze inbreng is verwerkt in de visie. Daarnaast vormen de Stadsvisie Breda, het landelijk en provinciaal beleid, de inzendingen Milieuprijs Breda 2001 (Hoe smaakt Breda in 2015?) en de mening van het Lokaal Milieuplatform bouwstenen voor het stuk dat nu in de consultatie gaat.

De consultatie over het ontwerp vindt plaats tot 11 november 2001. Op 7 november vindt een consultatiebijeenkomst plaats in het Stadskantoor. Van 19.00 tot 20.00 uur kunnen belangstellenden vragen stellen en reageren op het voorstel. Van 20.00 tot 22.00 uur vindt de consultatiebijeenkomst plaats met een presentatie en discussiegelegenheid. Reacties op het voorstel kunnen ook schriftelijk worden ingediend bij: Gemeente Breda, dienst RME/projectleider Milieuvisie, Postbus 3920, 4800 DX Breda. Reageren is ook mogelijk via een elektronisch formulier.
Begin 2002 kan het gemeentebestuur besluiten nemen over het toekomstige milieubeleid, vastgelegd in de definitieve Milieuvisie.

Breda, 10 oktober 2001