Gemeente Eindhoven


Persbericht: 11 oktober 2001

Waarschuwingen via stuurhangers kennelijk niet voldoende

Overlast fietsen in binnenstad verder aangepakt

Maandag 8 oktober, enkele weken later dan aanvankelijk was aangekondigd, begint de gemeente Eindhoven in de binnenstad met het verwijderen van verkeerd geparkeerde fietsen. Dit gaat gebeuren op niet tevoren aangekondigde dagen en tijden. De actie moet bijdragen aan een prettige, uitnodigende sfeer in de Eindhovense binnenstad.

Sinds begin juli deelt de Eindhovense Stadswacht in de binnenstad waarschuwingen uit in de vorm van stuurhangers met het opschrift Laat je fiets niet op de bon slingeren!. Hoewel door de stuurhangers al aanzienlijk minder fietsen foutief staan gestald, acht de gemeente het nodig om tot verdere actie over te gaan. Nog steeds plaatsen fietsers hun rijwielen daar waar deze niet thuis horen en waar deze overlast of zelfs gevaar opleveren voor andere gebruikers van de openbare ruimte.

Regelmatige controle van de bewaakte en onbewaakte fietsenstallingen heeft aangetoond, dat de opvangcapaciteit in het algemeen voldoende is. Een uitzondering geldt vooralsnog voor de dinsdagmorgen tijdens de weekmarkt. Bezien wordt nog hoe hierin kan worden voorzien.

Het is opgevallen dat het aantal fietsen dat in de binnenstad foutief staat gestald (tegen winkelpuien etc.) drastisch is afgenomen. Uitzonderingen hierop zijn de Markt ter hoogte van het Holland Casino en de hoek Jan van Lieshoutstraat/Ten Hagestraat voor de ingang van de fietsenstalling in de Heuvel Galerie.