Nationaal Dubo Centrum

Feestelijke introductie van internetsite www.dubo-GWW-wijzer.nl GWW-sector deelt praktijkkennis en -ervaring duurzaam bouwen

Op donderdag 11 oktober aanstaande wordt de dubo GWW wijzer, de internetsite voor GWW-projecten met aspecten van duurzaam bouwen, officieel geopend. De GWW-sector, vertegenwoordigd door onder meer IPO, GWWO (Vianed), Onri en RWS, ontvangt het instrument uit handen van de heer mr. L.H. Kokhuis, Directeur-Generaal van de Volkshuisvesting (VROM). Door collectief de internetsite verder uit te bouwen met duurzame praktijkvoorbeelden kan de markt duurzaam bouwen binnen de sector als geheel op een nog hoger plan tillen. De officiële introductie van de dubo GWW wijzer vindt plaats op de demodag 'grootschalig onderhoud van de Gooiseweg (N305) nabij Zeewolde'. Dit project is één van de duurzame praktijkvoorbeelden die zijn opgenomen in de dubo GWW wijzer.

Naast het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen GWW beschikt de sector nu ook over een instrument om kennis en ervaring met zijn werken en de daarin toegepaste dubomaatregelen te delen. Via projectpresentaties kunnen marktpartijen in de GWW elkaar inspireren om duurzame maatregelen in nieuwe projecten te integreren. Elke partij uit de GWW-sector die in het betreffende project is betrokken, mag projectpresentaties indienen. Projecten kunnen online worden geregistreerd en voor het aanmelden van projecten worden geen kosten in rekening gebracht.

De dubo GWW wijzer is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een werkgroep die deel uitmaakt van de projectorganisatie Duurzaam Bouwen van CROW. In de werkgroep zijn vertegenwoordigd: CROW, Gemeenten Den Haag, Geleen, Steenwijk en Rotterdam, Grontmij Verkeer & Infra BV, GWWO (Vianed), Infratech Adviesbureau voor Infrastructuur, Koninklijke Wegenbouw Stevin BV, Ministerie van VROM, Nationaal Dubo Centrum, Rijkswaterstaat-DWW en Koninklijke Volker Stevin Wessels NV. De ontwikkeling van het instrument is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Collectief Onderzoek, Ministerie van VROM en Rijkswaterstaat Dienst Weg- en Waterbouwkunde. Advisering en conceptontwikkeling is verzorgd door het Nationaal Dubo Centrum, dat ook de internetsite in beheer heeft.

Het project Gooiseweg (N305) is ingediend door de Provincie Flevoland en betreft het voorbereiden en uitvoeren van het niet-jaarlijks onderhoud van de verhardingsconstructie van een deel van de Gooiseweg. Tezamen met Vermeer Infrastructuur BV en Grontmij NV heeft de provincie het initiatief genomen in bouwteamverband een proefproject uit te voeren waarbij dubo-principes zeer nadrukkelijk worden meegenomen. Randvoorwaarde bij het project was dat het volgen van de dubo-principes niet mocht leiden tot verlies van functionaliteit, (veel) hogere kosten of experimenten. Deze opzet is geslaagd en vooruitlopend op het eindresultaat worden de projectaanpak en de toe te passen dubo-maatregelen op de demodag op 11 oktober gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt de dubo GWW wijzer geopend.