Ingezonden persbericht


LEEUWARDEN VOOR VREDE

Wij staan hier *) voor rechtvaardigheid, geen wraak

Onze leus is : STOP DE OORLOG !

Neem de voedingsbodem van het terrorisme weg

Wij zijn geschokt door de aanslagen van 11 september. Wij veroordelen deze onmenselijke daden en leven mee met de slachtoffers. Hen moet recht gedaan worden, onder andere door toekomstige aanslagen te voorkomen. Wij willen niet dat er nog meer onschuldige slachtoffers vallen. Bombardementen op Afghanistan of welk ander land dan ook moeten onmiddellijk stoppen. Vergelding en wraak mogen nooit doorenig land gehanteerd worden.

Militaire vergelding zal geen einde maken aan het terrorisme. Men kan terrorisme slechts bestrijden door de problemen op te lossen die er de voedingsbodem van vormen. Uitzichtloosheid die voortkomt uit sociale ongelijkheid en repressie is zo'n voedingsbodem. Ook de internationale wapenhandel speelt het terrorisme in de kaart.

Wraak is geen waardige reactie

Onze rechtsstaat is gebaseerd op het intomen van wraak en eigenrichting. Een militaire wraakcampagne gaat hier lijnrecht tegenin. Een onafhankelijke rechterlijke macht moet de verantwoordelijken voor de aanslagen berechten. Boeven vang je niet met vergeldingsmaatregelen waarbij vele onschuldige burgers getroffen worden en velen onnodig op de vlucht gedreven worden.

Creëer geen nieuw vijandbeeld

De verantwoordelijken voor de aanslagen zoekt men in de hoek van het Islamitisch fundamentalisme. Dit draagt weer bij aan verscherping van vooroordelen tegen moslims en migranten. Een vijandbeeld tegen de Islam is zo geboren. Het is niet voldoende wanneer regeringsleiders zeggen dat wij niets tegen de Islam hebben. Beter is om hardop te zeggen, dat de mensenrechten door fundamentalisten van verschillende religies wereldwijd bedreigd worden. We hebben geen behoefte aan nieuwe vijanden, wel aan mensen die zich geweldloos actief inzetten voor een samenleving waarin mensen van verschillende herkomst of religie in vrede met elkaar kunnen samenleven.

MORGEN staan we hier *) weer van half zes tot zes

Daarna stille tocht door de binnenstad. DOE MEE !


*) voor de Doopsgezinde kerk aan de Wirdumerdijk
Leeuwarden, 10 oktober 2001

Nadere inlichtingen bij

Richard 2163282 Jan Post 2672513 Cor Keijzer 2152490