Gemeente Deventer

Verkeersbesluit afsluiting Papenstraat

Om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te verbeteren heeft het college van burgemeester en wethouders op 3 november 2000 het verkeersbesluit voor het afsluiten van de Papenstraat vastgesteld. Tegen dit verkeersbesluit zijn bezwaarschriften ingediend die zijn behandeld door de algemene commissie voor de Beroep-, Bezwaar- en Verzoekschriften. Het college heeft op 3 juli 2001 besloten de bezwaren ongegrond te verklaren en het verkeersbesluit in stand te laten. Tegen dit besluit is beroep aangetekend en een voorlopige voorziening gevraagd bij de rechtbank. De president van de rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en het besluit van het college vernietigd. Tevens is de voorlopige voorziening toegewezen, wat betekent dat de afsluitingspaal niet mag worden geplaatst voordat het college een nieuw besluit heeft genomen. Het college gaat zich nu beraden over de te nemen vervolgstappen.

Het verkeersbesluit van 3 november hield in dat in afwachting van het nog op te stellen Verkeersroulatiesysteem voor de binnenstad (Vrs-b) er ter plaatse van de kruising met de Noordenberg-Noordenbergschild een verzinkbare paal zou komen, waardoor de straat fysiek zou zijn afgesloten, behalve tijdens de venstertijden van 7 tot 11 uur.

Het collegebesluit van 3 juli 2001 hield in dat:
* de ingediende bezwaren tegen het verkeersbesluit van 3 november 2000 ongegrond werden verklaard

* er een nulmeting (verkeerstelling) moest worden uitgevoerd
* het uitvoeren van het besluit van 3 november 2000 werd aangehouden totdat de resultaten van de nulmeting bekend zouden zijn.

De uitspraak van de rechtbank betekent concreet dat de gemeente de afsluiting van de Papenstraat met een verzinkbare paal vooralsnog niet uit kan voeren. De rechtbank was overigens van mening dat het college niet met een verkeersbesluit hoeft te wachten op invoering van het Vrs-b-plan, maar wel de verkeerskundige consequenties van een maatregel beter in beeld moet brengen voordat zij een nieuw besluit neemt.

Mede op grond van de uitkomst van de verkeerstelling in de Papenstraat gaat het college zich beraden over te nemen vervolgstappen. Deze verkeerstelling is nu uitgevoerd. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de tweede helft van oktober verwacht. Van het vervolg houdt de gemeente de bewoners op de hoogte.

Overigens was de verkeerstelling oorspronkelijk begin juli gepland. Echter, door technische problemen kon de telling uiteindelijk pas eind september worden uitgevoerd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met B. van Duffelen van de sector Stads- en Dorpsbeheer, telefoon 693982.