Persbericht 50, 9 oktober 2001
12 oktober wereldeierdag: laat het u smaken
Vrijdag 12 oktober is het wereldeierdag. Dan krijgt het ei met zijn
bekende en ook onbekende facetten wereldwijd extra aandacht. In
Nederland hebben het cateringbedrijf Sodexho en de Productschappen
Vee, Vlees en Eieren (PVE) de dag zelfs uitgebreid tot `Week van het
Nederlandse ei'.
Op initiatief van cateringbedrijf Sodexho, de PVE en enkele
voedingsmiddelen-leveranciers hebben vier topkoks acht speciale
omeletten-recepten ontwikkeld, die in de grootkeukens van de
bedrijfsrestaurants gebruikt kunnen worden.
Ook pluimveehouders besteden extra aandacht aan het ei. Zo laten het
familie-bedrijf Janssen uit Meerlo (Limburg) en de Stichting Blij met
een Ei, deze week via een webcam op www.blijmeteenei.nl een unieke
ei-stapelrobot zien. Met deze `Robotica' worden de consumptie-eieren
uiterst hygiënisch ingepakt. Op vrijdag a.s. (wereldeierdag) houdt het
bedrijf een Open Dag.
Ook in veel andere landen wordt het ei in het zonnetje gezet: van
culinaire presentaties in winkelcentra, tv-spots tot foldertjes in
eierdozen. Wereldeierdag is ingesteld door de International Egg
Commission (IEC), de wereldorganisatie van en voor producenten en
handelaren in eieren en in eiproducten.
Nederland eierland
In Nederland worden jaarlijks 10 miljard eieren geproduceerd: dit is
12% van de Europese productie. Bijna een kwart hiervan betreft
scharrel-, volière- en vrije uitloopeieren. Ruim 70% van de productie
is voor uitvoer. Daarmee is ons land de grootste eierexporteur ter
wereld. De kwaliteit van Nederlandse eieren, ge-garandeerd via het
PVE/IKB-keurmerk, heeft geleid tot wereldwijde waardering. De
Nederlander eet gemiddeld 180 eieren per jaar, waarvan 137 als ei en
43 verwerkt in cakes, beschuit, mayonaise en vele andere
voedingsmiddelen.
Wat eet u vandaag met ei? Een recept.
`Wereld-eierdag-omelet met roerbakgroenten': neem per persoon twee à
drie eitjes. Let op het PVE/IKB-keurmerk op het doosje en het stempel
op het ei voor de traceerbaarheid.
* Kluts de eieren met een scheutje water en eikruiden naar smaak
* Bak eerst roerbakgroenten in een koekenpan met een beetje boter of
olie
* Voeg het eimengsel toe en bak een omelet
* Bak deze naar keuze aan één of twee zijden goudbruin en gaar.
Kijk ook even op de speciale ei-website van de PVE: www.ei-info.nl