Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 50, 9 oktober 2001

12 oktober wereldeierdag: laat het u smaken

Vrijdag 12 oktober is het wereldeierdag. Dan krijgt het ei met zijn bekende en ook onbekende facetten wereldwijd extra aandacht. In Nederland hebben het cateringbedrijf Sodexho en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) de dag zelfs uitgebreid tot `Week van het Nederlandse ei'.

Op initiatief van cateringbedrijf Sodexho, de PVE en enkele voedingsmiddelen-leveranciers hebben vier topkoks acht speciale omeletten-recepten ontwikkeld, die in de grootkeukens van de bedrijfsrestaurants gebruikt kunnen worden.

Ook pluimveehouders besteden extra aandacht aan het ei. Zo laten het familie-bedrijf Janssen uit Meerlo (Limburg) en de Stichting Blij met een Ei, deze week via een webcam op www.blijmeteenei.nl een unieke ei-stapelrobot zien. Met deze `Robotica' worden de consumptie-eieren uiterst hygiënisch ingepakt. Op vrijdag a.s. (wereldeierdag) houdt het bedrijf een Open Dag.

Ook in veel andere landen wordt het ei in het zonnetje gezet: van culinaire presentaties in winkelcentra, tv-spots tot foldertjes in eierdozen. Wereldeierdag is ingesteld door de International Egg Commission (IEC), de wereldorganisatie van en voor producenten en handelaren in eieren en in eiproducten.

Nederland eierland

In Nederland worden jaarlijks 10 miljard eieren geproduceerd: dit is 12% van de Europese productie. Bijna een kwart hiervan betreft scharrel-, volière- en vrije uitloopeieren. Ruim 70% van de productie is voor uitvoer. Daarmee is ons land de grootste eierexporteur ter wereld. De kwaliteit van Nederlandse eieren, ge-garandeerd via het PVE/IKB-keurmerk, heeft geleid tot wereldwijde waardering. De Nederlander eet gemiddeld 180 eieren per jaar, waarvan 137 als ei en 43 verwerkt in cakes, beschuit, mayonaise en vele andere voedingsmiddelen.

Wat eet u vandaag met ei? Een recept.

`Wereld-eierdag-omelet met roerbakgroenten': neem per persoon twee à drie eitjes. Let op het PVE/IKB-keurmerk op het doosje en het stempel op het ei voor de traceerbaarheid.

* Kluts de eieren met een scheutje water en eikruiden naar smaak
* Bak eerst roerbakgroenten in een koekenpan met een beetje boter of olie

* Voeg het eimengsel toe en bak een omelet
* Bak deze naar keuze aan één of twee zijden goudbruin en gaar.
Kijk ook even op de speciale ei-website van de PVE: www.ei-info.nl