Provincie Zuid-Holland

12-10-2001

Meer ruimte voor bedrijven Noodzakelijk
Zuid-Holland raakt vol

De provincie Zuid-Holland maakt zich zorgen over de ruimte die beschikbaar is voor bedrijvigheid. Er is nauwelijks nog ruimte te vinden voor nieuwe bedrijventerreinen. Wel is er nog veel grond te winnen door de bestaande bedrijventerreinen in de provincie (dat zijn er ruim 450) efficiënter te benutten. Om een dergelijke herstructurering in gang te zetten heeft de provincie donderdag 11 oktober een ongebruikelijk initiatief genomen: alle 95 gemeentebesturen van Zuid-Holland zijn gevraagd mee te doen aan een breed bestuurlijk overleg op het Provinciehuis. De provincie beoogt met het breed bestuurlijk overleg tot een gecoördineerde aanpak van de problematiek voor heel Zuid-Holland te komen.

Aanpak voor heel Zuid-Holland

Commissaris van de Koningin Franssen over dit initiatief: De ruimte in onze provincie raakt op. Dat heeft zn weerslag op heel veel maatschappelijke terreinen. Er is nauwelijks nog ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen. En dat betekent dat deze regio straks nee moet verkopen aan bedrijven die moeten uitbreiden en aan nieuwe bedrijven. Ik ben er van overtuigd dat, gezien het belang van onze regio voor de nationale economie, de hele Nederlandse economie er schade door zal lijden. De benodigde ruimte kan beschikbaar komen door indikken; méér bedrijven op dezelfde ruimte. De ruimte op onze bedrijventerreinen is veel efficiënter te benutten.

Gedeputeerde Dekker (Economische Zaken): Een herstructurering van de bedrijventerreinen vraagt een samenwerking van vele partijen; overheden en ondernemers. De ondernemers zullen niet allemaal staan te springen, maar boeken uiteindelijk ook winst. Goede en vitale bedrijventerreinen zijn voor hen van levensbelang. Voor de overheden geldt dat ze regionaal zullen moeten samenwerken; een gemeente alleen krijgt zon herstructurering nauwelijks op gang. De provincie wil die samenwerking bevorderen.

De provincie Zuid-Holland heeft de gemeenten op allerlei fronten concrete ondersteuning aangeboden en is onlangs met een zestal proefprojecten gestart.

Ruimte winnen én duurzaamheid vergroten

De campagne van de provincie gaat niet alleen om het winnen van ruimte. Gedeputeerde Dekker: Als je zo grootscheeps de bedrijventerreinen aanpakt dan richt je je natuurlijk zeker ook op een grotere duurzaamheid. Een lager energiegebruik, duurzamer oplossingen voor het vervoer, een gescheiden verwerking van het afval. Natuurlijk is het niet voor elk terrein nodig om alle themas aan te pakken. Het wordt een operatie van maatwerk; voor elk terrein wordt gekeken wat het meest relevant is. Het is ook een zaak van lange adem, want een duurzame herstructurering van een bedrijventerrein vergt al gauw zon tien jaar.

De provincie wil met gemeenten afspreken dat er regionaal heel concrete intentieverklaringen worden afgesloten om vast te leggen hoe de duurzame herstructurering per regio wordt aangepakt.De ambitie is groot wat de provincie betreft: binnen zeven jaar moet 20% van alle bedrijventerreinen geherstructureerd zijn. Dit resulteert in ruimte voor een paar duizend nieuwe bedrijven. Ook kan een aanzienlijke energiebesparing wordt bereikt en de verkeersbelasting van en naar bedrijventerreinen worden gereduceerd.