Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Dag van de publieke kunst

Dit is een persbericht van de Rijksgebouwendienst.

Vooraankondiging
DAG VAN DE PUBLIEKE KUNST

Op zaterdag 13 oktober vindt de Dag van de Publieke Kunst plaats. In diverse steden in Nederland worden excursies georganiseerd langs tal van kunstwerken in de openbare ruimte. De Dag van de Publieke Kunst wordt georganiseerd door de Rijksgebouwendienst in samenwerking met SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) met als doel meer bekendheid te geven aan de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen op het gebied van de kunst in de openbare ruimte in Nederland.

Aanleiding voor het organiseren van deze dag is de viering van het vijftigjarig bestaan van de zogenaamde .percentageregeling.. Deze regeling, in 1953 ingesteld, schreef voor dat 0,5 tot 2 procent van de bouwkosten van overheidsgebouwen aan beeldende kunst moest worden besteed.
Talloze gebouwen en later complete omgevingen zijn via deze regeling van kunstwerken voorzien. Aanvankelijk ging het bij de toepassing van deze regeling vooral om decoratieve toevoegingen aan gebouwen, in de jaren zeventig stond de omgevingskunst centraal en in de jaren tachtig werden veel autonome kunstwerken gemaakt, die nog steeds op tal van pleinen en in of om gebouwen te zien zijn. Ze zijn in een tijd ontwikkeld, waarin de kunst zich veelal dienstbaar aan de architectuur opstelde.

Nieuwe ontwikkelingen
In de loop der jaren hebben veel van deze werken hun oorspronkelijke betekenis verloren, maar een aantal wint opvallend genoeg juist weer aan actualiteit.
De laatste tijd worden steeds vaker pogingen ondernomen kunst al in een vroeg stadium van het ontwerpproces met architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur te integreren, een ontwikkeling die door de overheid wordt gestimuleerd. Daarnaast zoekt de kunst in de openbare ruimte opnieuw het contact met het publiek. Hierdoor en door de verandering in de betekenis van de (semi)openbare ruimte, waarin deze kunstwerken tot stand komen, is er sprake van een nieuwe ontwikkeling in de kunst en de openbare ruimte.

Excursies
Op zaterdag 13 oktober willen de organisatoren de boeiendste werken laten zien van deze nieuwe ontwikkelingen, maar ook projecten uit voorgaande jaren. Het begrip kunst in de openbare ruimte wordt daarbij zo ruim mogelijk opgevat: kunst in de openbare ruimte van de stad of in de (semi)openbare ruimte van overheidsgebouwen, kunst in de openbare ruimte van een modern vervoersknooppunt als Schiphol of kunst in relatie tot de lege ruimte van een landschappelijke omgeving. Vanuit een centraal vertrekpunt worden in een achttal steden verspreid in Nederland excursies onder begeleiding van een gids georganiseerd. Ook zal het mogelijk zijn op deze dag de werken op eigen gelegenheid te bezoeken. Een krant met achtergrondartikelen, projectbeschrijvingen, routekaarten en adressen zal de excursiedag begeleiden.

In september zal het definitieve excursieprogramma bekend worden gemaakt.