Ingezonden persbericht

Persbericht

Virtueel vliegen in de Aviodome!
13 & 14 oktober 2001 nationaal flight simulator-
weekend

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2001 vindt in het Nationaal Luchtvaart-museum Aviodome-Schiphol het Nationaal flight simulator-weekend plaats. Het weekend, waar weer van alles te beleven is voor het publiek, wordt georganiseerd door de Vriendenkring van de Aviodome, in samenwerking met diverse organisaties en clubs. Het thema van deze editie is; zelfbouwcockpits.

Wereldwijd beoefenen honderdduizenden 'sim-piloten' deze digitale vliegsport op hun PC. Via internet is het mogelijk om tegen- of met elkaar te vliegen. Veel beoefenaars zijn actief in het maken van 'scenery' of het creëren van nieuwe vliegtuigtypen met vlieggedrag dat zoveel mogelijk op het echte toestel lijkt. Tijdens het flight simulator-weekend zullen vele demonstraties gegeven worden.

Speciaal dit weekend zijn de (zelfbouw) cockpits. Zo zijn er tijdens het weekend delen van de cockpit van een F.16 straaljager en een cockpit van een Cessna sportvliegtuig te bewonderen en laten anderen zien hoever ze zijn met het aansluiten van hun computer op instrumenten in een cockpit. Er komen ook enkele organisaties uit België over.

Bezoekers kunnen onder ander leren hoe vliegtuigen en luchthavens 'gebouwd' worden voor flight simulator. Er wordt door middel van "27 MC bakjes" met de verkeersleiding gecommuniceerd en de bezoekers krijgen een beeld hoe er op de computer wordt genavigeerd. Er zal worden gevlogen met moderne en historische vliegtuigen, zowel civiel als militair, en met helikopters. Belangstellenden worden zoveel mogelijk bij deze demonstraties betrokken. Naast al deze demonstraties bestaat er voor de bezoekers de mogelijkheid om flight simulator producten aan te schaffen. Speciale sturen, voetpedalen, joysticks en boeken, maar natuurlijk ook de verschillende soorten software: het is allemaal aanwezig.

Op de speciale internetsite www.aviodome.nl/fsweekend.htm staat een overzicht van alle deelnemers aan het flight simulator weekend.

Het Nationaal flight simulatorweekend is zowel zaterdag en zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie is het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome- Schiphol bereikbaar op telefoonnummer 020-406 8000 of via de internetsite van de Aviodome: www.aviodome.nl; e-mail info@aviodome.nl

Stichting Vriendenkring Aviodome-Schiphol; tel. voor de pers: 020-4067245; Peter F.A. van de Noort, Yvonne Russ en Ralph Fischer