Carros

Auto van de zaak belangrijke arbeidsvoorwaarde

(17 oktober 2001)

Ondanks de minder wordende economische groei en de toenemende krapte op de ar-beidsmarkt, blijft de auto van de zaak toch een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Dit blijkt uit een onderzoek dat LeasePlan heeft laten uitvoeren onder meer dan 6.000 berijders in acht Europese landen.

Wij worden regelmatig gebeld met de vraag of de malaise in de ICT-branche invloed heeft op de leasebranche. De auto is in de ICT-wereld immers een employee benefit en dus een kostenpost. Vaak wordt dan ook verwacht dat hierin als eerste gesneden wordt. Wij merken hier echter nog weinig van. De meeste medewerkers in de ICT-branche hebben een auto van de zaak nodig omdat ze dagelijks bij klanten gedetacheerd zijn., aldus Berno Kleinherenbrink, Algemeen Directeur Lea-sePlan. En wat betreft de kosten, om onze klanten inzicht te geven in de kosten van hun wagen-park hebben wij samen met enkele klanten het Fleet Management Executive Report ontwikkeld. Hierin ziet de klant precies hoeveel de werkelijke kosten van het wagenpark per gereden kilometer bedragen. We vergelijken deze kosten met het gemiddelde uit de branche waarin de organisatie actief is. Ook maken wij de vergelijking met de gemiddelde kosten van alle bij LeasePlan rijdende autos. Aan de hand van deze informatie zoeken we samen met de klant naar mogelijkheden tot kostenbesparing.

Minder rompslomp
Uit het onderzoek dat LeasePlan onder zijn berijders heeft gehouden blijkt dat de berijder zelf een auto van de zaak nog steeds belangrijk vindt. Bij ruim de helft van de Nederlandse ondervraagden staat de auto van de zaak in de persoonlijke top drie van belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Een pensioenregeling staat bovenaan de lijst en een ziektekostenverzekering maakt de top drie compleet. In Europa wordt de auto van de zaak zelfs als belangrijkste arbeidsvoorwaarde gezien, gevolgd door de pensioenregeling en winstdeling. Als voordelen van een auto van de zaak worden genoemd minder rompslomp dan bij een eigen auto, geen zorgen over onderhoud, goedkoper dan een eigen auto en mogelijkheid om een betere/duurdere auto te rijden.

Comfort
Welke auto uiteindelijk gekozen wordt hangt af van het comfort en de veiligheid die de auto biedt. Functionaliteit en representativiteit zijn ook belangrijke aspecten voor de keuze van de lease-auto.