Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

KLIMAAT
Isolatie

Hallo Nederland. Even over isolatie...

Glas- of steenwol tussen muren of plafonds plakken. Tochtweringstrips op de brievenbus schroeven. Isolatiedekens aanbrengen. Of bijvoorbeeld warmwaterleidingen van leidingisolatie voorzien. Het is een greep uit de meestal eenvoudige klusjes om het warmteverlies in een kamer, woning of schuur aanzienlijk te verminderen. Dat spaart niet alleen het milieu, maar uiteindelijk ook de portemonnee. Het aanbrengen van isolatiemateriaal kost natuurlijk tijd en geld, maar daar staat veel tegenover: lagere stookkosten, verhoging van het wooncomfort, waardestijging van de woning en betere brand- en geluidswering. Maar isolatie is ook goed voor het klimaat. Door minder te stoken, wordt het klimaat minder belast. Het betekent minder uitstoot van vooral CO2, een broeikasgas dat belangrijk bijdraagt aan ongewenste klimaatverandering. Om burgers te helpen hieraan een steentje bij te dragen, heeft VROM een lijst energiebesparende tips opgesteld. Ook is er een nationale Broeikas Barometer waar je beloftes kunt doen om energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld beter isoleren) te nemen.

Subsidies
De overheid stimuleert isolatiemaatregelen met twee aantrekkelijke subsidies:
EnergiePrestatieAdvies (EPA): een premie van 350 gulden voor het laten opstellen van een compleet energieadvies voor de hele woning, met de mogelijkheid 25 procent van de kosten terug te verdienen op bijvoorbeeld bepaalde isolatiemaatregelen.
Energiepremie: een premie voor de aanschaf van energiezuinige apparaten en verbeteringen in de woning die het milieu sparen.