Gemeente Ede

Voorrang in het verkeer

Voorrangsregels in het verkeer zijn lang niet altijd bij iedereen bekend. In bepaalde situaties vindt men het onduidelijk of er nu wel of geen voorrang verleend moet worden. Veel ongevallen ontstaan dan ook doordat één van de betrokkenen de ander geen voorrang geeft. In Gelderland vallen hierdoor per jaar meer dan 2.000 slachtoffers, met name veel fietsers en bromfietsers. Om enige duidelijkheid te geven, treft u hieronder enkele voorrangsregels aan.


* Op kruispunten waar de voorrang niet is geregeld met borden of andere tekens, hebben alle van rechts komende bestuurders voorrang, dus ook fietsers en bromfietsers.
* Rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor. Afslaand verkeer moet dus iedereen die op dezelfde weg rechtdoor gaat, voor laten gaan, ook voetgangers.

* Een overstekende voetganger op het zebrapad heeft altijd voorrang. Dit geldt al vanaf het moment dat de voetganger op het punt staat om over te steken.

* Binnen de bebouwde kom heeft een openbaar vervoer bus voorrang bij het verlaten van de bushalte, zodra het linker knipperlicht dit aangeeft.

* Op de meeste rotondes is de voorrang geregeld met borden. Let dus goed op deze borden.

* Ook haaientanden op de weg geven aan wanneer er voorrang verleend moet worden.

Maar voorrang mag u nooit nemen, voorrang moet u krijgen. Let daarom goed op of uw medeweggebruiker u wel voorrang verleent. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!

---

Ede, 16 oktober 2001