Provincie Groningen

Groningen, 17 oktober 2001 Persbericht nr. 205a

Zes noordelijke nominaties voor Nationale Toekomstprijs

Op 18 oktober maakt de jury de winnaars van De Nationale Toekomstprijs 2001 bekend. Een pre-jury heeft uit 121 inzendingen, 21 nominaties geselecteerd. Zes genomineerde inzendingen zijn afkomstig uit de drie noordelijke provincies.

De Nationale Toekomstprijs is een prijs voor het beste plan of project voor de wereld van morgen. Plannen en projecten zijn beoordeeld op ecologische, economische en sociale aspecten; een belangrijk criterium is ook: hoe inspirerend is het idee? Dit jaar - het Internationale Jaar van de Vrijwilligers - waren extra punten te verdienen voor projecten van vrijwilligers en projecten met een mondiale uitstraling. Op de oproep `Goed idee? Hier ermee!' kwamen 121 inzendingen binnen: 48 in de categorie Non-profit-instellingen, ook 48 in de categorie Personen en 25 in de categorie Bedrijven. Hieruit heeft een pre-jury 21 nominaties geselecteerd: 8 in de categorie Non-profit-instellingen, 6 in de categorie Personen en 7 in de categorie Bedrijven. Zij dingen naar de hoofdprijs van f 25.000,- per categorie en een pakket consultancydiensten.

En de noordelijke genomineerden zijn......

In de categorie Non-profit-instellingen:

Green Smiles (Groningen): Bomen voor koeien
Green Smiles zijn spaarpunten ter waarde van 10 cent die worden uitgegeven bij de aankoop van duurzame producten. Nadat een consument 100 Green Smiles heeft gespaard, kan hij die inleveren om in duurzame projecten te investeren. Het eerste project is de campagne `Bomen voor koeien': oud-Hollandse bomen geplant in weilanden om de dieren te beschermen tegen zon, wind en regen.

In de categorie Personen zijn de nominaties:


1. W. Oosterwijk (Eext): De luxe van duurzaamheid Het begrip duurzaamheid is behept met een imago van poverheid. Dit imago is een tegenwerkende kracht voor de noodzakelijke veranderingen. Met behulp van een consequent uitgewerkt bedrijfsconcept in luxe ambiance wil worden aangetoond dat duurzaam denken-doen-leven de lifestyle is die past in deze tijd.


2. L. A. F. A. Lauxen (Groningen): Regenwaterbenutting in Groningen Voorbeeldproject om heel woonhuis op regenwater te laten draaien, zonder watersuppletie toe te passen. (Het project kreeg een tweede prijs van de lokale Toekomstprijs Groningen.)


3. H. Harmankaya (Assen): Samenwerken brengt succes, succes brengt geluk
Door mensen (allochtone afkomst) samen te brengen leren ze elkaar kennen en kunnen dan in vrede leven. Als iemand leert wat verantwoordelijkheidsgevoel is, dan komen er nooit problemen. (Opmerking van de pre-jury: Deze inzending voldoet niet aan de criteria, maar verdient als authentiek, zeer inspirerend en hartverwarmend verhaal een nominatie en bijzondere aandacht.)

In de categorie Bedrijven zijn de nominaties:


1. Norrland bv (Buitenpost): Amfibische Waddenwaterwoning, pilotproject in Buitenpost
Bij de bouw van een amfibische Waddenwaterwoning wordt gebruik gemaakt van stenen van gereclycled glas en zand en grind uit zee gewonnen i.p.v. grindwinning in Limburg. Het wordt een constructie die drijft op het water; er zijn dus geen problemen bij hoge waterstanden of overstromingen. Verder is de woning bestand tegen bodemdaling ten gevolge van gaswinning.


2. Energie Management Consult Drachten i.s.m. Dienst Landelijk Gebied Groningen: Bio-energie voor Hortus Haren
Het voortbestaan van de eeuwenoude Hortus Haren wordt bedreigd door exploitatietekorten. Explosief gestegen energiekosten spelen hierin een belangrijke rol. Plan om deze unieke botanische tuin gratis van bio-energie te voorzien op basis van biomassa uit de tuinen en de gemeente Haren.
Uitgebreide achtergrondinformatie over de genomineerden is te vinden op de website van Stichting De Nationale Toekomstprijs: www.toekomstprijs.nl

Rol van de Provincie

De Provincie Groningen vindt de Nationale Toekomstprijs een goed initiatief, omdat de prijs vernieuwende en integrale initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkelingen oproept. Daarom heeft zij eerder dit jaar besloten om een eenmalige subsidie van f 5000,- toe te kennen aan de activiteiten van de Nationale Toekomstprijs. De prijs wordt sinds 1997 jaarlijks uitgereikt. Sinds vorig jaar is de opzet vernieuwd en worden er in de aanloop naar de uitreiking het hele jaar door activiteiten rondom de Nationale Toekomstprijs georganiseerd.

Samenstelling jury 2001

* Dhr. prof. dr. J.C. Terlouw Voorzitter, schrijver en D-66 prominent

* Mw. A. Edelenbosch Gedeputeerde provincie Drenthe
* Mw. S. Kwekkeboom-Jansen Zakenvrouw van het jaar 2000
* Dhr. prof. H. Brezet PhD MSc Technische Universiteit Delft
* Dhr. H. Traida Acteur

* Dhr. J. Schinkelshoek Directeur Communicatie Rabobank