Provincie Groningen

Groningen, 17 oktober 2001 Persbericht nr. 210

Project Dagdiagnostiek voor ouderen in Martini Ziekenhuis krijgt f20.000,- van Provincie

Vandaag hebben Gedeputeerde Staten f20.000,- toegekend aan het project Dagdiagnostiek voor ouderen van Martini Ziekenhuis te Groningen. De bedoeling van het project is om ouderen met complexe lichamelijke problemen in een dag te laten onderzoeken door verschillende specialisten. Dezelfde dag kunnen zij dan weer naar huis met een duidelijk advies aan de huisarts.

Het Martini Ziekenhuis krijgt steeds meer te maken met een toename van oudere patiënten. Deze patiënten moeten vaak een serie onderzoeken op verschillende dagen ondergaan en ook herhaaldelijk de huisarts bezoeken. Minder mobiele patiënten moeten dan telkens familie of bekenden vragen voor vervoer en/of begeleiding. De problemen die dit met zich meebrengt voor de patiënt en zijn of haar omgeving leidt soms zelfs tot onnodige opname.

De dagdiagnostiek maakt het mogelijk de patiënt in een dag te onderzoeken en een afgerond advies mee te geven aan de huisarts. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis wordt de patiënt opgevangen in een gezellig ingerichte huiskamer. In het project wordt nauw samengewerkt tussen huisartsen en specialisten van het Martini Ziekenhuis. De dagdiagnostiek is voorlopig drie dagen per week open. Aan de hand van een evaluatie wordt beslist of het aantal dagen uitgebreid moet worden. Het totale project kost f40.000,- waarvan het Martini Ziekenhuis de helft betaalt. Het geld van de Provincie Groningen is bestemd voor de inrichting van de huiskamer en de evaluatie van het project.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.