Vlaamse overheid

Minister Vogels kondigt armoedecreet aan op werelddag

Vandaag woensdag 17 oktober, is het de werelddag tegen armoede. Overal ter wereld wordt terecht aandacht gevraagd voor de vaak uitzichtloze situatie waarin armen zich bevinden. Ook in het welvarende Vlaanderen zijn er nog teveel kansarmen (zes procent) die op vele vlakken uit de boot vallen. Denken we maar aan tewerkstelling, huisvesting of onderwijs.

Op de dag tegen de armoede, kondigt minister Mieke Vogels als co=F6rdinerend minister voor de armoedebestrijding, aan dat de Vlaamse regering zich vrijdag tijdens de ministerraad buigt over haar ontwerpdecreet armoedebestrijding. Daarmee zal het Vlaams armoedebeleid voor het eerst een stevige onderbouw krijgen en kan het op lange termijn uitgebouwd worden.

Bij de opmaak van het ontwerpdecreet werden zowel de verenigingen waar armen het woord nemen als professionelen betrokken.

Alle 10 Vlaamse ministers engageren zich via dit decreet om, in nauw overleg met de armen zelf, concrete initiatieven te nemen inzake armoedebestrijding. De vele maatregelen die de regering in haar Vlaams actieplan van 23 februari jl. reeds opnam, vormen hierbij het vertrekpunt.=20

De ondersteuning van de participatie van armen aan het beleid krijgt in dit decreet een structurele basis. Dit betekent concreet dat alle 50 verenigingen waar armen het woord nemen een ondersteuning krijgen vanuit een nieuw op te richten Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen.

De tewerkstelling van opgeleide ervaringsdeskundigen in de armoede wordt met dit decreet in alle sectoren mogelijk gemaakt. Ook de opleiding en bemiddeling bij de tewerkstelling van de ervaringsdeskundigen wordt erkend en gesubsidieerd.=20

E=E9nmaal op kruissnelheid, zal Mieke Vogels voor dit decreet jaarlijks zo'n 90 miljoen Bef (2 231 041,72 euro) voorzien.

info : Sylvie Fabr=E9, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be

---