Provincie Groningen

Groningen, 17 oktober 2001 Persbericht nr. 209

Vrijwilligerswerk staat ook in 2002, 2003 en 2004 centraal in Provinciaal Welzijnsprogramma

Dat de aandacht voor vrijwilligerswerk na 2001, het jaar van de vrijwilliger, niet zal verslappen, blijkt uit het Welzijnsprogramma 2002 - 2004 dat Gedeputeerde Staten vandaag heeft vastgesteld. Vrijwilligerswerk levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren en in stand houden van de sociale infrastructuur die op termijn moet leiden tot sociale cohesie, wat de ambitie vormt van het provinciaal bestuur in het Welzijnsbeleid (Beleidsplan 2000 - 2004). Naast de andere drie speerpunten van de Provincie "Jeugd en Veiligheid", "Huiselijk geweld" en Vermaatschappelijking van de zorg", kunnen de gemeenten en hun inwoners van verschillende gebieden aangeven waar zij prioriteit aan geven. Aan de hand van structuurschetsen (onderzoeken naar de sociale infrastructuur per gebied) lijkt het er op dat vrijwilligerwerk ook in de gebieden een belangrijk aandachtspunt vormt, maar ook het realiseren van multifunctionele centra en het uitwerken van jeugd- en jongerenbeleid.

De speerpunten

In het beleidsplan "Werken aan sociale duurzaamheid" worden vier speerpunten benoemd: Vrijwilligerswerk, Jeugd en Veiligheid, Huiselijk geweld en Vermaatschappelijking van de zorg. Een aantal belangrijke uitwerkingen van de speerpunten staat hieronder. De uitwerking van het speerpunt Vermaatschappelijking zal medio 2002 klaar zijn en wordt dus niet nader toegelicht.

Vrijwilligerswerk
Gesprekken met vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers zelf hebben er toe geleid dat de Provincie een Stimuleringsregeling voor particuliere initiatieven wil instellen. De regeling moet bijdragen aan het op een nieuwe wijze organiseren van vrijwilligerswerk en het werven van nieuwe vrijwilligers. Om een verjonging onder actieve vrijwilligers te realiseren wordt in overleg met de ROC's (Noorderpoort, Alfa en Terra) een plan opgesteld, waarin vrijwilligersstages een onderdeel van het onderwijsprogramma vormen.

Samen met de gemeente Groningen en TV-Noord wil de Provincie een aantal reportages over vrijwilligerswerk in onze provincie maken. De reportages kunnen, naast vertoning op de regionale zender, als film worden aangeboden aan scholen en andere belangstellende organisaties. Ze moeten dus een promotioneel en wervend karakter hebben.

Jeugd en Veiligheid
Ook hier vindt samenwerking plaats met de het Groninger onderwijs. De Groninger scholen voor voortgezet onderwijs wordt gevraagd wat hun belangstelling voor en behoefte aan begeleiding is bij het opstellen van actieplannen die aansluiten op de landelijke campagne Jongeren, school en veiligheid. Samenwerking met politie moet leiden tot het beter signaleren en oplossen van problemen onder (groepen) jongeren. Ook de Stichting Jeugdzorg is hierbij nauw betrokken.

Huiselijk geweld
De Provincie Groningen wil samen met Drenthe en Fryslân een publiciteitscampagne tegen huiselijk geweld voeren met als boodschap "Huiselijk geweld is overal, mag niet, en je kunt er wat aan doen!". Naast deze generieke publiciteitscampagne staat een voorlichtingscampagne gericht op (risico)groepen, die samen met maatschappelijke organisaties wordt gevoerd. Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van dergelijke campagnes is dat de hulpverlening na melding goed geregeld is. Daarom is er speciale aandacht voor het aanbrengen van structuur (front- en backoffice model) in het hulpverleningsaanbod voor zowel de slachtoffers als de melders.

De gebiedsprogramma's

De gebiedsprogramma's *1 zullen in het voorjaar van 2002 vastgesteld worden door gemeenten en de Provincie. Op basis van de structuurschetsen (onderzoeken naar de sociale infrastructuur) zijn nu al voorspellingen te doen voor de aandachtspunten per gebied. Voor de regio Stadskanaal en Vlagtwedde en de regio Centraal geldt dat niet omdat die structuurschetsen eind 2001 gereed zullen zijn. In de andere regio's is vrijwilligerswerk of sociale activering een belangrijk onderwerp, evenals het vormgeven van multifunctionele gebouwen in dorpen en wijken en het uitwerken van jeugd- en jongerenbeleid. Uit overleg in G6-verband blijkt dat de aandacht in de grote kernen met name uitgaat naar gevolgen van de multiculturele samenleving (vroegschoolse educatie voor kinderen, ouderenbeleid voor allochtonen, anti-discriminatie-activiteiten enzovoorts)

Communicatie en uitwerking

In de afgelopen twee jaren is een aantal projecten reeds uitgevoerd, maar de nadruk lag op het uitwerken van beleid voor de speerpunten en het leggen van een basis voor de gebiedsprogramma's. In de periode 2002 tot en met 2004 ligt het accent op de uitvoering ervan. Hierbij is een goede communicatie met betrokkenen in de gebieden (gemeenten, organisaties, inwoners en deskundigen) een voorwaarde voor succes. Met name het aangeven van prioriteiten ligt in handen van de gemeenten en de inwoners van de regio's.

Ook bij het uitvoeren van de plannen rond de speerpunten is communicatie met de doelgroep belangrijk. Bij het vrijwilligerswerk wil de provincie bijvoorbeeld een panel instellen met 35 vrijwilligers die verschillende soorten vrijwilligersorganisaties vertegenwoordigen. Het doel is om het contact met "de gebruiker van het beleid" te intensiveren om onderling informatie uit te wisselen, de tevredenheid over resultaten van het beleid te kunnen onderzoeken en het beleid zo nodig (tijdig) bij te stellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.


*1 = Noord-Groningen: Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne, Ten Boer, Winsum; Westerkwartier: Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn; Oldambt: Bellingwedde, Reiderland, Scheemda, Winschoten; Veendam, Pekela, Menterwolde; Centraal: Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren; Stadskanaal, Vlagtwedde; G6*: Delfzijl, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal, Veendam en Winschoten (meer stedelijkte problematiek).