MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

17-10-2001
Reactie MKB-Nederland op begroting Economische Zaken

De begroting van het ministerie van Economische Zaken wordt grotendeels gekenmerkt door een weergave van reeds ingezet beleid. Van nieuw beleid is nauwelijks sprake. MKB-Nederland zegt dit in een uitgebreide reactie aan de Tweede Kamer. Het belangrijkste thema voor MKB-Nederland is de verbetering van het ondernemersklimaat.

Er zit een groot verschil tussen de problemen die in de praktijk spelen en het lopende beleid. Dit geldt met name voor de faillissementswetgeving en het Besluit Borgstellingskrediet MKB. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het BBMKB een instrument is waar veel vraag naar is, wat in de werking echter niet tot uiting komt. Aan het verkrijgen van een bancaire financiering zitten blijkbaar nogal wat haken en ogen. Mede door onbekendheid met de regeling wordt deze jaar na jaar niet volledig benut, met als gevolg dat de budgetten naar beneden worden bijgesteld. EZ doet voorstellen om de regeling voor starters te versoepelen. Een goede zaak, meent MKB-Nederland, maar ook het bestaande mkb heeft moeite met de regeling. Een actieve promotie en voorlichting bij bankfilialen en ondernemers moet hierin verbetering brengen.

Technologie en export
Er zijn meer onderwerpen in de EZ-begroting van belang voor het mkb. Het is positief dat het budget voor de in omvang belangrijkste technologieregeling, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), wordt verruimd naar 330 miljoen. En er ligt eindelijk een plan van aanpak voor stimulering van ict in het midden- en kleinbedrijf. Bij het exportbeleid is het helaas en onbegrijpelijk net andersom. Van het budget voor het Programma Starters Buitenlandse markten (PSB) blijft slechts iets meer dan een derde over, 2,7 miljoen! Het PSB richt zich op exportstimulering van bedrijven met geen of weinig exportervaring. Het is een zeer laagdrempelige regeling, die altijd ten volle wordt benut.

Na het marktordenings- en het energiebeleid van EZ, maakt MKB-Nederland tot slot nog enkele opmerkingen over het ruimtelijk-economisch beleid van het departement. Er dreigt een mismatch te ontstaan tussen vraag en aanbod van bedrijventerreinen. De begroting voorziet echter niet in extra middelen om dit te voorkomen. Een volgend kabinet moet zich er maar over buigen, is de stelling.

Informatie: drs. J. Rats