Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer : Integrale Veiligheid

JONGEREN VOELEN ZICH NIET MEER VEILIG

Meer politie en strenger straffen zijn oplossingen die jongeren zelf aandragen om hun gevoel van veiligheid te verhogen. Het gebruik van camera's in openbare ruimtes stuit bij jongeren niet op principiële bezwaren. Dit blijkt uit onderzoek 'Jongeren & Veiligheid 2001' dat verricht is in het kader van de beurs Integrale Veiligheid die volgende week (van 23 tot en met 25 oktober) in Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden. Iets minder dan de helft van de jongeren geeft in dit onderzoek aan zich soms tot regelmatig bedreigd of onveilig voelen. Bijna driekwart van de jongeren neemt zelf maatregelen om de eigen veiligheid te verhogen. 'Niet meer alleen uitgaan' scoort hierbij het hoogst. Veertig procent van de jongeren zegt de laatste twaalf maanden te maken hebben gehad met criminaliteit.

Het onderzoek is gehouden onder jongeren in de leeftijd van 13 tot 30 jaar. De voornaamste oorzaken van het onveilige gevoel zijn groepen jongeren die ergens samenscholen en overmatig alcohol en drugsgebruik. Jongeren voelen zich vooral onveilig op straat (30,4%) en in het openbaar vervoer (19,9%). Ruim twintig procent voelt zich onveilig in de eigen woonplaats. Jongeren zien Amsterdam (43,9%) en Rotterdam (25,2%) als meest onveilige stad. Over de toekomst zijn de ondervraagde jongeren niet optimistisch: een meerderheid verwacht een stabilisatie van de onveiligheid, terwijl eenderde van de jongeren zelfs denkt dat de onveiligheid zal toenemen.

Volgens jongeren is er een pakket van maatregelen nodig om het onveilige gevoel te verminderen. Hoog op het verlanglijstje staan meer politie en bewaking. Strenger straffen scoort ook hoog. Betere verlichting, een strenger drugbeleid en meer camera's zullen volgens de jongeren eveneens een positief effect hebben.
De overgrote meerderheid van de jongeren heeft geen bezwaar tegen cameratoezicht. Acht van de tien ondervraagden zijn voor harder politieoptreden.

De beurs Integrale Veiligheid wordt van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 oktober aanstaande gehouden in Jaarbeurs Utrecht. De beurs richt zich op een veilige woon-leef en werkomgeving. Aan de beurs wordt deelgenomen door 150 exposanten.



Noot voor de redactie (