RAAD VOOR DE KINDERBESCHERMING

Bijzondere taakstraf bij de Raad voor de Kinderbescherming

Bijzondere taakstraf bij de Raad voor de Kinderbescherming

Binnenkort voeren elf jongens onder begeleiding van de Raad voor de Kinderbescherming een bijzondere, experimentele taakstraf uit. Dit project is bijzonder aangezien de jongens in groepsverband een delict hebben gepleegd, vervolgens dezelfde straf opgelegd hebben gekregen en deze straf tegelijkertijd én in dezelfde groep moeten uitvoeren. In overleg met het Openbaar Ministerie en de rechtbank heeft de Raad voor de Kinderbescherming een speciale, op maat gemaakte taakstraf ontwikkeld waarin de gehele groep eenduidig wordt aangepakt. De Raad voor de Kinderbescherming probeert met deze op maat gemaakte taakstraf een bijdrage te leveren aan de bestrijding van jeugdcriminaliteit.

Over de taakstraf

Algemeen
In 2000 zijn door de 22 vestigingen van de Raad voor de Kinderbescherming landelijk in totaal 11.784 taakstraffen begeleid (waarvan 70% werkstraffen, 21% leerstraffen en 9% gecombineerde werk-leerstraffen). 600 Taakstraffen werden onder verantwoordelijkheid van de vestiging Utrecht uitgevoerd. In de eerste helft van 2001 (periode januari-juni) heeft de vestiging Utrecht 358 taakstraffen begeleid. Hiervan was 76% een werkstraf (271), 19% leerstraf (69) en 5% een combinatie van een werk- en leerstraf (18).

Bijzondere taakstraf
In het kader van de taakstraf die door de vestiging Utrecht is ontwikkeld, heeft de rechter de jongens 72 uur werkstraf opgelegd en 18 uur leerstraf. De jongeren gaan werken in de Flevopolder bij Lelystad waar ze een intensief programma van werken en leren moeten volgen. Ze verblijven 9 dagen op locatie. Overdag zullen de jongens arbeid verrichten (snoeien en hooien). Tijdens de avonden wordt door middel van de leerstraf aandacht besteed aan sociale vaardigheden, vriendschappen, omgaan met agressie en normen en waarden in multicultureel perspectief. UB2000 (een uitvoeringsorganisatie die zich bezighoudt met arbeidstoeleiding, sociale activering, resocialisatie en correctieve dagbesteding van jongeren) zal de uitvoering van de taakstraf verzorgen onder verantwoordelijkheid van de Raad voor de Kinderbescherming, vestiging Utrecht.

Gezien het experimentele karakter van de taakstraf heeft de vestiging Utrecht een interne begeleidingsgroep samengesteld die de uitvoering van de taakstraf zal volgen en na afloop zal evalueren. Er zijn al wel jongeren die in groepsverband een taakstraf doen. Echter is er echter bij de vestiging Utrecht nog geen eenduidige strafafdoening geweest waarin jongeren die veroordeeld worden van een aandeel in een delict, ook hetzelfde vonnis opgelegd krijgen. Juridisch is het moeilijk om het ten laste gelegde te bewijzen én om voor iedereen dezelfde strafmaat te bepalen. In deze zaak zijn alle jongeren, ouders, advocaten en Openbaar Ministerie op één lijn gebracht om dit te bereiken.

Over de Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming heeft drie kerntaken: beschermingszaken, advieszaken bij gezag en omgang en strafzaken. De Raad beschermt wanneer de ontwikkeling van een kind wordt bedreigd (verwaarlozing, mishandeling). Bij echtscheiding doet de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek in kwesties rond het gezag en de omgang van kinderen. In strafzaken informeert de Raad de rechter of de officier van justitie over de achtergronden van minderjarigen die met de politie in aanraking zijn gekomen. Een onderdeel van de straftaak van de Raad is de coördinatie van de uitvoering van de taakstraffen. Op verzoek van de kinderrechter of de officier van justitie laat de Raad een opgelegde taakstraf uitvoeren. De Raad zorgt ervoor dat een passende werk- en/of leerstraf voor de betreffende jongere wordt gevonden en dat de jongere de taakstraf ook daadwerkelijk uitvoert. De Raad voor de Kinderbescherming baseert zich bij de uitoefening van deze taken op de pedagogische visie overeenkomstig het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind dat een justitiële straf moet bijdragen aan een positieve gedragsverandering.

Noot voor de redactie (