NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Standaardwerk over boerenerven in Nederland

Vooraankondiging

Standaardwerk over de geschiedenis van het Nederlandse boerenerf

Voor het agrarisch deel van onze bevolking waren, gedurende vele eeuwen, boerderij-en-erf de voornaamste leefomgeving. Het merendeel van de dagelijkse gebeurtenissen speelde zich daar af en velen brachten er zelfs het grootste deel van hun leven door. Zo ongeveer alle aspecten van de menselijke samenleving kwamen er in klein bestek bijeen. Toch is er, hoe verbazend dat ook is, in ons land nooit serieus studie van dit onderwerp gemaakt. Daarin is nu verandering gekomen.

Ieder element is een volkskundig thema op zich: hoe leefden de mensen, wat deden ze de hele dag, hoe was de erf-indeling precies, wat was de rol van de boerin, welke gebruiken bestonden er per streek, welke planten voor nut, sier of folkloristisch gebruik groeiden er op het erf? Dat alles was nauw verweven met de ecologische, historische en sociale context waarin het plaatsvond en die weer een doorslaggevende invloed had op de vormgeving. Bij weinig onderwerpen zijn zoveel disciplines betrokken als bij de boerenerven. Naast volkscultuur in engere zin zijn dat bijvoorbeeld historische geografie, agrarische geschiedenis, landbouwkunde, natuurbehoud en landschapsbeheer, bouwhistorie en bouwkunde, tuin- en landschapsarchitectuur, botanie en kunsthistorie. Niet voor niets zien we het boerenerf als brandpunt van al die invalshoeken. Bewust hebben we bij dit onderwerp dan ook gekozen voor een interdisciplinaire benadering, waarbij allereerst gepoogd is verbindingen te leggen. Te weinig kijkt men over het algemeen immers over de grenzen van de eigen discipline heen, terwijl juist de praktijk van het boerenerf laat zien dat in feite sprake is van verweving.
Dat maakt deze bundel ook tot meer dan een wetenschappelijke verkenning of een nostalgische terugblik. Onder invloed van mest- en hormoonproblematiek, varkenspest, BSE en MKZ is inmiddels duidelijk sprake van een kentering in de agrarische wereld. Boerengezinnen zoeken momenteel toekomstperspectieven waarbij de fouten van de afgelopen halve eeuw vermeden kunnen worden.

In het Nederlandse landschap staan momenteel ingrijpende veranderingen op stapel. Van hoog tot laag wordt gezocht naar nieuwe relaties tussen stad en land, landschap, natuur, cultuurhistorie en landbouw. Ook toekomstige recreatie speelt bij toenemende verstedelijking een steeds belangrijker rol. Inzicht in de historische dimensies van ons gegroeide landschap is bij verdere ontwikkeling daarvan onontbeerlijk. Het boerenerf fungeert daarbij als een belangrijk brandpunt. We hopen dat dit boek dat duidelijk illustreert.

Rob Leopold (samenstelling), Het boerenerf als brandpunt van natuur, landschap en cultuurhistorie (Utrecht 2001), ISBN: 90-71840-50-6. Het boek verschijnt medio november en is een uitgave van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, F.C. Dondersstraat 1, 3572 JA Utrecht, telefoon 030-2760244. Voor meer informatie vragen naar Albert van der Zeijden.

17 okt 01 14:45