Gemeente Dalfsen

17-10-2001

Enkel inflatiecorrectie van 3 ½ procent
GEEN EXTRA LASTENVERHOGING VOOR INWONERS VAN DALFSEN

DALFSEN - Inwoners van Dalfsen blijven in 2002 gespaard van extreme stijgingen van tarieven van gemeentelijke belastingen en tarieven, retributies en leges. Burgemeester en Wethouders stellen enkel een inflatiecorrectie van 3 ½ procent voor. Het aanvankelijk financieel tekort van
705.542 is opgelost door grotendeels alleen in eigen huis te zoeken naar dekkingsmiddelen. Het gemeentebestuur zet onder meer een deel van de herindelingsbijdrage van het Rijk in en een deel van de rente van de geldlening aan Woonstichting Vechthorst om de begroting sluitend te krijgen. In totaal heeft Dalfsen in 2002 30.513.080 te besteden.

Door de herindeling zijn er dit jaar twee begrotingsbehandelingen. In maart werd de begroting voor 2001 vastgesteld. Op vrijdag 30 november buigt de gemeenteraad zich over de begroting voor 2002. Ondanks de korte voorbereidingsperiode is het gelukt om deze begroting ten opzichte van die van 2001 verder te ontwikkelen, uit te breiden en te verbeteren. Zo is er voor 2002 weer een beleidsbegroting beschikbaar met kengetallen, toelichtingen en prestatiegegevens, interne kosten zijn doorberekend en de lezer kan weer cijfers vergelijken met het voorgaande jaar. En natuurlijk wordt de nieuwe begroting voor het eerst gepresenteerd in euro's.

Voor 2002 is de gemeente Dalfsen financieel op koers. Door het overschot op de jaarrekeningen 2000 en de herindelingsbijdrage van het Rijk structureel te gebruiken voor vervroegd afschrijven van (herindelings) investeringen kan een deel van het aanvankelijke tekort opgevangen worden. Daarnaast is het te verwachten dat niet alle investeringen aan het begin van 2002 tot uitvoering komen. Dit biedt ruimte om de rentebedragen op investeringen eenmalig voor de helft aan te wenden om de begroting sluitend te krijgen.
Andere dekkingsmiddelen zijn gevonden door een deel van de rente van de geldlening aan Woonstichting Vechthorst in te zetten en een deel van de desintegratieschade in verband met de overdracht van het woningbedrijf.
In totaal leveren de structurele en incidentele middelen een bedrag van 570.963 op. Samen met de verwachte inkomsten uit gemeentelijke belastingen, tarieven, retributies en leges 134.579 zijn de inkomsten en uitgaven op deze manier weer in evenwicht. De toeristenbelasting en forensenbelasting gaan volgend jaar niet omhoog. Voor de afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten conformeert het college zich aan de tarieven van inzamelaar ROVA. Het vast tarief stijgt in 2002 met 6,4% en de ledigingstarieven met 6,5%. De tariefsverhoging voor rioolrechten beperkt zich tot 2 ½ procent.

Zorg om toekomst
Burgemeester en Wethouders hebben overigens wel enige zorgen om de toekomst. De herverdeling van het gemeentefonds heeft een nadelig effect voor Dalfsen. Ook de omvang van het investeringsplan heeft zijn invloed op de begroting. Met name deze twee zaken zijn van invloed op de op dit moment verwachte toekomstige begrotingstekorten. Het ambitieniveau zal daarom nadrukkelijk aan de orde moeten komen voordat de volgende begroting wordt opgemaakt. Bij een gelijkblijvend uitgavenpatroon zal dit zeker consequenties hebben voor het niveau van de belastingtarieven in de jaren na 2002. De prognose van 2003 tot en met 2005 toont op dit moment een oplopend tekort van 699.676 in 2003 tot 886.881 in 2005.
Het college wil het ambitieniveau op het terrein van investeringen en de daaraan gekoppelde financiële consequenties in een vroeg stadium op de agenda plaatsen van het overleg tussen raad en college en kondigt aan in ieder geval in de voorjaarsnota hierop terug te komen.

Waterfront
Eén van de zaken die in ontwikkeling zijn en mogelijk in de toekomst uitmonden in investeringen is ontwikkeling van het waterfront tussen Vechtbrug en passantenhaven. In het najaar verwacht het college de haalbaarheidsrapportage van Ontwikkelings- en participatiebedrijf Publieke Sector b.v. (OPP). Aan de hand van dit rapport zal een standpunt bepaald worden over de verdere voortgang. Ook de keuze voor huisvesting van de gemeentelijke organisatie is direct verbonden met het waterfrontproject. De huidige huisvesting in het gemeentehuis van Dalfsen is van tijdelijke aard. In het bestuursprogramma is afgesproken dat er zo spoedig mogelijk -het liefst binnen twee jaar- een beslissing valt over de definitieve huisvesting.

Bestuurlijk vernieuwing
2002 is ook een jaar waarin bestuurlijke vernieuwing centraal staat. Voor gemeenten die op 1 januari 2001 heringedeeld zijn, geldt dat zij per 1 januari 2003 het dualistische stelsel in moeten voeren. De voorbereidingen hierop zijn al enige tijd op gang. Dualisme is een bestuursvorm die nieuw is voor gemeentebesturen. De controlerende taak van de gemeenteraad wordt groter. Ook krijgen raadsleden een aantal nieuwe bevoegdheden. In het nieuwe stelsel kunnen zij bijvoorbeeld afzonderlijk amendementen indienen, initiatief-voorstellen en ook op het recht van onderzoek kan een beroep gedaan worden. Burgemeester en Wethouders krijgen veel meer bestuursbevoegdheden. Een gevolg daarvan is dat zij ook veel meer dan in het huidige monistische systeem publiekelijk verantwoording af moeten leggen. De ontvlechting van raad en college houdt ook in dat de wethouders in het duale stelsel geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad.
De nieuwe bestuursstijl heeft onder meer tot doel om de politiek weer dichter bij de burgers brengen en vice versa. In de meeste gemeenten zal het dualistisch stelsel op 7 maart 2002 -direct na de raadsverkiezingen- geïntroduceerd worden.

Leefbaarheid en participatie
Bestuurlijke vernieuwing heeft ook te maken met de stijl van besturen, de wijze waarop gemeentelijk beleid tot stand komt en welke werkwijzen de organisatie hanteert. Het gemeentebestuur heeft de ogen open voor nieuwe manieren van besturen. Participatie is daarbij een kernbegrip. Het wijkbeheer, waarvan de introductie begin dit jaar was, is daar een goed voorbeeld van. Het is de bedoeling om in de toekomst organisatiebreed nog meer instrumenten te ontwikkelen waarmee samenwerking met burgers en andere relaties op een nieuwe manier vorm en inhoud krijgt. Dit gebeurt onder de paraplu van het project 'Leefbaarheid en participatie'.

Verkeer
De gemeente Dalfsen wil zich -zo valt te lezen in het bestuursprogramma- profileren als een fietsvriendelijke gemeente en timmert dan ook actief aan de weg op dit terrein. Het fietspad langs de Dedemsweg is onlangs officieel geopend en inmiddels is ook het concept-plan voor de aanleg van het fietspad langs de Dalmsholterweg klaar. Het gemeentebestuur wil dit jaar alvast starten met het verwerven van grond. Ook zal het 'Ommetje Nieuwleusen' over enige tijd gerealiseerd worden. In 2002 komt er een fietspadenplan voor de hele gemeente Dalfsen.

Economisch beleid
Een belangrijke doelstelling van het gemeentelijk economisch beleid is het scheppen van een kwalitatief goed ondernemersklimaat. Dit kan niet zonder de betrokkenheid van het plaatselijk bedrijfsleven, middenstand en consumenten. In 2002 staat er een nota op stapel waarin de aandacht onder andere uitgaat naar zaken als de ontwikkeling en uitgifte van nieuw bedrijfsterrein, detailhandelbeleid, duurzaam bedrijfsterrein, contacten met het bedrijfsleven, arbeidsmarkt en werkgelegenheid.

Recreatie en toerisme
De nota recreatie en toerisme welke in samenwerking met een extern bureau ontwikkeld zal worden, moet de potenties en ontwikkelingen van de gemeente op recreatief terrein in beeld brengen en aanbevelingen geven over hoe de gemeente zijn toeristisch-recreatieve identiteit en imago kan versterken.

Groenstructuurplan
De uitvoering van het groenstructuurplan start in 2002 met het uitvoeren van projecten die een bijdrage moeten leveren aan een betere inrichting van het groen in de kernen. Hiervoor moeten vanaf volgend jaar financiële middelen gereserveerd worden.

Nieuwe ontwikkelingen
Er zijn een groot aantal projecten in gang gezet die ook in 2002 de nodige aandacht zullen vragen. In Dalfsen is te denken aan bijvoorbeeld de woonuitbreiding op 'De Gerner Marke' en de uitbreiding van het bedrijfsterrein. In Nieuwleusen wordt onder meer gewerkt aan de inrichting van het gebied rond het gemeentelijk servicepunt, de herlocatie van de voormalige melkfabriek en de inrichting van het middengebied. In Lemelerveld gaat de aandacht uit naar de woonuitbreiding 'De Nieuwe Landen' en de verdere uitbreiding van het bedrijfsterrein. In Hoonhorst wordt gezocht naar een herbestemming voor de molen van Fakkert en in Oudleusen staat de verdere ontwikkeling van de woningbouw hoog op de agenda.

Begrotingsbehandeling
De begroting wordt op 5, 6 en 8 november op onderdelen behandeld in de raadscommissies Bestuur, Ruimte en Mensen en Middelen. De begrotingsbehandeling door de gemeenteraad vindt plaats op 30 november, 's middags vanaf 13.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. De fracties bijten het spits af met een reactie op de schriftelijke antwoorden die Burgemeester en Wethouders in eerste termijn hebben gegeven op vragen uit de Algemene Beschouwingen van de politieke partijen.