Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 17 oktober 2001

PvdA-FRACTIE WIL NIEUWE AGENDA VOOR ECONOMISCH BELEID

De PvdA-fractie pleit vandaag en morgen bij de behandeling van de begroting 2002 van Economische Zaken voor een nieuwe agenda voor economisch beleid. Deze bestaat onder andere uit een intensivering van de kenniseconomie, een versterking van het beroepsonderwijs, het beter waarborgen van publieke belangen in het privatiseringsdebat, het aanpakken van kartels en monopolies en vergroening van de economie. Een actiever optreden van het ministerie van Economische Zaken is hierbij vereist.

PvdA-woordvoerder Tineke Witteveen-Hevinga bepleit een andere benadering van de waarborging van het publieke belang wat betreft privatisering, waarmee de ervaring verschillend en ten dele negatief zijn. Liberalisering en privatisering kunnen geen doelen op zich zijn. De minister van EZ heeft in december 2000 de privatisering van de mens zelf bepleit. Dit is in zekere zin illustratief voor de te eenzijdige EZ-benadering van privatisering en liberalisering. Er wordt te weinig, en soms helemaal niet, naar alternatieven gekeken voor het waarborgen van publieke belangen.

Zo heeft de PvdA de afgelopen jaren meerdere malen gepleit voor de "publieke vennootschap". In een dergelijke publieke vennootschap verschaffen de politiek en de overheid zichzelf voldoende publieke zeggenschap om te kunnen sturen op publieke belangen. Dit kan door beter gebruik te maken van de huidige mogelijkheden van het BW, namelijk door ontheffing aan te vragen voor het structuurregime, of door het aanpassen van de statuten en het geven van aanwijzingen daarin waarnaar de Raad van Bestuur in een overheids-NV zich moet richten. De mogelijkheden van publieke sturing van overheidsvennootschappen zijn groter dan vaak wordt gesteld.

Witteveen stelt verder dat de ontwikkelingen naar vergroening en een meer duurzamere energiehuishouding de afgelopen jaren onvoldoende uit de verf is gekomen.

De veelgeprezen kenniseconomie zal de komende jaren echt invulling moeten krijgen. Daarbij speelt het beroepsonderwijs een cruciale rol. Minister Jorritsma erkent het belang van scholing, mede vanwege een tekort aan technisch geschoold personeel, maar haar beleid is tot nu toe te fragmentarisch. Economische Zaken moet bedrijven stimuleren tot meer samenwerking met het beroepsonderwijs. PvdA-woordvoerder Eppo Bolhuis vraagt de minister om samen met haar collega van Onderwijs innovatieve oplossingen te bedenken. Ook wil hij een actieprogramma dat een scholingsimpuls geeft aan de bouwnijverheid.

Het mededingingsbeleid verdient verbetering en versterking, aldus de PvdA. Tot nu toe hebben consumenten nog maar weinig voordelen ondervonden van mededinging en marktwerking. Een actievere aanpak van kartels en monopolies door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is broodnodig. Waarom worden bijvoorbeeld wel de kappers aangepakt, maar niet de grote financiële instellingen? Marktwerking en mededinging zijn geen panacee voor alle kwalen, maar ze moeten worden ingezet als dat nodig is. Een sterke en actieve overheid blijft nodig.

De PvdA-fractie vraagt meer aandacht voor investeringen in duurzaamheid en leefbaarheid. De zogeheten ICES-middelen en de Europese structuurfondsen kunnen volgens Bolhuis onder andere worden gebruikt voor een meer duurzame inrichting van bedrijventerreinen. De PvdA-fractie zal de minister nogmaals vragen naar een heldere verantwoording van de besteding van deze structuurfondsen. De rechtmatigheid hiervan is nog steeds niet vastgesteld.