Gemeente Nijmegen

Toegankelijkheid informatie MTC

De afgelopen dagen is er in de pers aandacht besteed aan de besluitvormingsprocedure rond het Multimodaal Transport Centrum in Valburg. Daarin is de suggestie gewekt dat aan gemeenteraadsleden is gevraagd om een besluit te nemen, zonder dat zij konden beschikken over volledige informatie of dat aan hen onjuiste informatie is verstrekt. Deze suggestie spitst zich toe op een Haalbaarheidsonderzoek MTC-Valburg. Dit onderzoek is uitgevoerd in 1999 en de resultaten daarvan zijn neergelegd in een rapport dat in juni 1999 is verschenen. Het rapport bevat informatie die een jaar geleden nog niet kon worden vrijgeven om speculatie te voorkomen en daarom op dat moment niet openbaar kon worden gemaakt. Over het bestaan van het rapport kan nooit enige onduidelijkheid hebben bestaan. In een notitie ten behoeve van een informatieve bijeenkomst in augustus 1999 is er melding van gemaakt. Verder is er in een aantal stukken, waaronder het voorstel waarop de gemeenteraad van Nijmegen haar beslissing heeft gebaseerd, op het bestaan van het haalbaarheidsonderzoek gewezen.
Op 22 maart 2000 heeft de Gemeenteraad van Nijmegen ingestemd met het voorstel deel te nemen in het ontwikkelingsbedrijf Valburg. Op 8 mei 2000 hebben de raadsleden van Eck en Anzion van Groen Links schriftelijk aan het Nijmeegs College van B&W verzocht "de documenten te verschaffen die aan het ondernemingsplan ten grondslag liggen" Dit was de eerste keer dat raadsleden vroegen om informatie uit deze documenten.
Vanwege de belangen op dat moment heeft het college toen aangeboden in een besloten commissie deze gegevens door te nemen. Op dit aanbod is niet gereageerd, ook niet door de betrokken twee raadsleden. Omdat er inmiddels een aantal besluiten is genomen, is er geen strategisch belang meer bij dit rapport. Er is geen reden meer om het rapport van het haalbaarheidsonderzoek vertrouwelijk te behandelen. Het rapport maakt onderdeel uit van de informatie die sinds september 2001 is gepubliceerd in het kader van de inspraakprocedure en daarmee toegankelijk voor iedere geĂŻnteresseerde.

Alle informatie die in het kader het besluitvormingstraject over de deelname in het MTC Valburg is verstrekt, is verzameld en ligt voor de pers ter inzage bij het bureau Persvoorlichting in het stadhuis van Nijmegen.