Gemeente Nijmegen

Nijmegen neemt deel aan campagne "een Ton voor Water"

Na het succes van de regentonactie die de gemeente Nijmegen en haar waterpartners voorjaar 2000 organiseerden, hebben de Nijmeegse Waterpartners nu besloten mee te doen aan de landelijke campagne "Een Ton voor Water". Deze campagne wordt georganiseerd door ontwikkelingsorganisatie NOVIB en COS (centrum voor internationale samenwerking).

In navolging van vele andere gemeenten zal ook in Nijmegen een verbinding worden gelegd tussen watervoorziening hier en die in de ontwikkelingslanden. Van iedere regenton die hier wordt verkocht, gaat namelijk vijf euro naar partnerorganisaties van NOVIB. Zij zetten met dit geld waterprojecten op in ontwikkelingslanden. Op onze planeet zijn ruim 1,1, miljard mensen verstoken van voldoende en gezond drinkwater. Door het aanschaffen van een regenton wordt waterbesparing hier op een eenvoudige wijze gekoppeld aan watervoorziening ginds.

Alle inwoners van Nijmegen kunnen bij de Milieustraat van de DAR (gevestigd aan de Kanaalstraat 401) een of meer regentonnen aanschaffen voor slechts FL 53,99 (EUR 24,50) per stuk. De speciale "Ton voor Water"-regenton is gemaakt van donkergroene recyclebare kunststof, heeft een inhoud van 240 liter en is voorzien van een stevig deksel en een aftapkraan.

Waterbesparing hier....
Het drinkwater dat in Nijmegen uit onze kraan stroomt wordt opgepompt uit Nijmeegs grondwater. Het is belangrijk hiermee zorgvuldig om te springen. Met één regenton kunt u per jaar zo'n 7.000 liter drinkwater besparen. Het opgevangen regenwater kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin, het begieten van binnenplanten en bloemen en het wassen van ramen of de auto.

Verder kunt u ervoor kiezen om het overtollige regenwater dat vanaf uw dak in de regenton stroomt niet langer meer af te voeren naar de riolering, maar in uw eigen tuin in de bodem te infiltreren. U heeft dan recht op een subsidie van FL 10,00 (EUR 4,54) per vierkante meter dakoppervlak dat van het riool wordt afgekoppeld. Kijk voor voorbeelden en meer informatie hierover en voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie op de Nijmeegse waterwebsite www.waterbewust.nl of lees de informatiefolder "regenwaterinfiltratie" die bij de regenton geleverd wordt.

Watervoorziening daar...
Door de aanschaf van zo'n regenton helpt u niet alleen het milieu in Nijmegen een handje, maar draagt u ook bij aan het tot stand komen van goede watervoorzieningen in ontwikkelingslanden. De campagne Een Ton voor Water is twee jaar geleden in Overijssel gestart. Mede dankzij opbrengsten uit Een Ton voor Water is in verschillende dorpen in Ethiopië de drinkwatervoorziening aanzienlijk verbeterd. Voor de mensen op het Ethiopische platteland betekent dit een enorme stap voorwaarts. Een soms relatief kleine investering kan een aanjager zijn voor grote verbeteringen in hun dagelijks bestaan. Symbool hiervoor is de regenton. Inmiddels is Een Ton voor Water een landelijke campagne geworden. In de provincie Gelderland wordt de campagne gecoördineerd door COS Gelderland. Met COS en Novib is afgesproken dat het door de Nijmeegse regentonactie opgebrachte geld (5 Euro per verkochte ton) ten gunste komt van waterprojecten in zusterstad Masaya in Nicaragua.

Hoe kan ik zo'n ton bestellen?
U hoeft de regenton niet vooraf te bestellen, maar kunt deze rechtstreeks kopen bij de Milieustraat van de DAR (Kanaalstraat 401 Nijmegen). De Milieustraat is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.30u tot 18u.
Naast de regenton kunt u hier ook een bijbehorende regentonautomaat kopen. Dit is een handig hulpstuk dat ervoor zorgt dat de regenton nooit overloopt als hij vol is. Wanneer u echter besluit het overtollige regenwater in uw tuin te infiltreren is een automaat vaak niet nodig. U kunt dan zelf een overloop richting tuin maken. De regenwaterautomaat kost FL 19,72 (EUR 8,95).
* Voor meer informatie over de regentonactie in Nijmegen kunt u contact opnemen met de klantenservice van de DAR tel. 024 - 371 60 54.

* Wilt u meer informatie over afkoppelen van regenwater: kijk op internet op www.waterbewust.nl of bel het Loket Bouwen en Wonen van de gemeente Nijmegen, tel. 024-3298088.
* Voor meer informatie over actie "Een Ton voor Water" zie www.eentonvoorwater.nl