Business Software Alliance

BSA richt zich op gebruik van illegale software in opleidingscentra

Den Haag, 17 oktober 2001 De komende maanden zal de Business Software Alliance (BSA) zich richten op het bestrijden van illegaal softwaregebruik bij commerciële opleidingscentra. De hoge concentratie illegale software binnen de ongeveer 30.000 opleidingscentra in Europa, hebben ertoe geleid dat de BSA een campagne start om dit probleem grondig aan te pakken.

Belangrijkste doel is opleidingscentra te informeren over het voeren van een correct softwaremanagement en het aanpakken van diegenen die zich daar niet aan houden en illegale software gebruiken.

Opleidingscentra beschikken niet altijd over voldoende licenties om het aantal desktop computers en het aantal gebruikers dat daarop werkt, te rechtvaardigen, aldus Mirjam van Avezaath, woordvoerster van de BSA in Nederland. Aangezien de inkomsten van deze opleidingscentra worden gegenereerd met behulp van de software-industrie, zullen juist zij zich moeten realiseren wat softwarepiraterij inhoudt. Je steelt ook geen kantoormeubelen om je trainingslokaal mee in te richten!.

Opleidingscentra die niet beschikken over de vereiste gebruikerslicenties of illegale kopieën bezitten van de desbetreffende software, lopen het risico op juridische stappen. Dat geldt niet alleen voor de organisatie zelf; ook leidinggevenden kunnen direct worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid betreffende het softwarebeleid.

Mirjam van Avezaath: In eerste instantie lijkt illegaal softwaregebruik een heleboel geld te schelen, op de langere termijn kan het bijzonder vervelende consequenties tot gevolg hebben voor het bedrijf. Verantwoord softwaregebruik draagt bij aan een betrouwbare en efficiënte werking van het systeem, wat absoluut noodzakelijk is voor trainingen. Onbetrouwbare en verouderde software kan de training verstoren en de reputatie van het bedrijf schaden. Als de BSA daarnaast reden heeft om aan te nemen dat een opleidingscentrum zijn licenties niet in orde heeft, zal de BSA de organisatie daarop aanspreken en schadevergoeding eisen. In voorkomende gevallen zullen zij aangifte doen, wat kan resulteren in hoge boetes en zelfs gevangenisstraf.

Via de website (www.bsa.nl) en de Hotline (0800-899 8566) geeft de BSA nadere informatie over softwarepiraterij en goed softwaremanagement en bieden zij tools aan om de licenties in het eigen bedrijf door te lichten.

Een gewaarschuwd opleidingscentrum telt voor twee!, aldus de woordvoerster, Alle bij BSA bekende opleidingscentra ontvangen binnenkort informatie van de BSA om de ernst van deze zaak te benadrukken. Het stopt niet bij dreigen, we bieden ook de helpende hand aan alle bedrijven die het wel op de juiste manier willen doen.

For Additional Information:

Martijn Bruil
martijn_bruil@nl.bm.com
070 - 362 4861

Stichting BSA Nederland Postbus 1170 1000 BD Amsterdam Tel: 0800-899-85-66 Fax: 0165-59-97-10