Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 oktober 2001

VRAGEN VAN HET LID MOLENAAR (PvdA) AAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VOOR ONTWIKKELINGS-SAMENWERKING

1. Bent u op de hoogte van het bericht dat National Geographic van de Wereldbank de rechten heeft gekocht van 2000 uur film over met name derde wereldlanden? (1)

2. Hebben de landen, instituties of personen die onderwerp zijn van het filmmateriaal ooit schriftelijk toestemming gegeven tot filmen en zijn zij ooit op de hoogte gesteld van het eindresultaat? Zijn zij ook op de hoogte gesteld of in staat geweest toestemming te geven voor het doorverkopen van het materiaal?

3. Is er sprake geweest van een openbare aanbesteding, ook in de betreffende landen om dit materiaal te verwerven en was daarbij sprake van een 'level playing field'? Zo niet waarom niet en wat kan de minister doen om dit te bewerkstelligen?

4. Is het recht exclusief of non-exclusief en voor welke termijn zou dit recht dan gelden, of wordt dit filmbestand publiek domein?

5. Kent de minister vergelijkbare instituten zoals de Wereldbank die met publieke financiering filmarchieven hebben opgebouwd de afgelopen 50 jaar?

6. Heeft National Geographic ook toestemming van de Wereldbank om het filmmateriaal te exploiteren? Zo, ja onder welke condities?

7. Erkend de minister de waarde in historische zin en het belang van een nationaal erfgoed van het materiaal voor de desbetreffende landen?

8. Hebben de gefilmde landen, instituties en personen gratis toegang tot het materiaal en wat gebeurt er met de eventuele opbrengst van de verkoop van het materiaal?

9. Is het mogelijk een lijst te verkrijgen waarbij de 2000 uur film inhoudelijk wordt beschreven?

(1) www.docos.com (industrial news) 'Nat Geio library takes 2000 hours from World Bank', 5 oktober 2001