Horses of the Dutch


---

Eerste Professionals on Tour groot succes
Gisteravond vond in het volle Nederlands Hippisch Centrum in Deurne een unieke gebeurtenis plaats: Anky van Grunsven en Isabell Werth, twee Olympische kampioenen die van oorsprong aartsrivalen in de dressuurring zijn, werkten samen aan de eerste editie van Professionals on Tour. De andere professionals die in de baan kwamen waren Sjef Janssen, Pia Laus, Peter Murphy en Solange Schrijer. Anky en Isabell zelf noemden de avond zeer geslaagd, en waren blij met de input van het publiek. Via briefjes konden de toeschouwers vragen stellen aan de professionals waarop tijdens de presentaties antwoord gegeven werd.

Ieder nam een deel van de instructieavond voor zijn rekening. Mental coach Peter Murphy opende de avond met een betoog over de andere kant van topsport. Aan de hand van een presentatie op het grootbeeldscherm lichtte hij, naast factoren als wedstrijdspanning, prestatiedoelen, communicatie en concentratie, onder andere de natuurlijke aanleg van Anky en Isabell toe. Gemeenschappelijke kwaliteiten van Anky en Isabell, maar eigenlijk van elke topsporter, zijn dingen als passie, plezier, doorzettingsvermogen, wil om te leren en vastberadenheid. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen talent, kracht en voorkeur. Bij Isabell zijn dat bijvoorbeeld haar aanpassingsvermogen, grote lichaamsspieren en trainingsstijl van globaal naar detail. Bij Anky zie je meer haar leidinggevende kwaliteiten, fijne motoriek en trainingsstijl van detail naar globaal.

Het tweede theoretische onderwerp van de avond werd gepresenteerd door Solange Schrijer, de dierfysiotherapeute die toelichting gaf op haar wetenschappelijke onderbouwing van het systeem laag, diep en rond rijden. Het was bijzonder om te zien hoe zowel Anky als Isabell deze trainingsmethode toepast, zij het ieder op haar eigen manier. Die verschillen kwamen al naar voren op het moment dat beide amazones onder leiding van Sjef een vierjarige aan het publiek voorstelden. Anky was vooral bezig met rondjes rijden zoals ze het zelf noemde, Isabell liet haar paard spelenderwijs af en toe al enkele passen passage-achtig draven. In de problemen met eigen paarden die het publiek vooraf aan de professionals voorgelegd hadden, kwam duidelijk de vraag naar voren wat je redelijkerwijs wel en niet van een jong paard kunt vragen. Zowel Anky als Isabell gaven aan dat één ding erg belangrijk is: reactie. Isabell: Op een zo klein mogelijke hulp wil ik een zo groot mogelijke reactie krijgen. Hoewel de reactie van een paard soms neigt naar verzet, kan het gebeuren dat ik hem op zon moment toch beloon. Ik heb liever zon reactie dan geen reactie. De avond werd afgesloten met een interessant samenspel tussen Anky te paard en Sjef die vanaf de grond toelichting gaf op haar rijden en manier van trainen, gevolgd door Pia Laus en Isabell Werth. Beide amazones trainen bij de Duitse dressuurgrootheid Uwe Schulten Baumer, die wegens gezondheidsredenen verstek moest laten gaan.

Zoals van tevoren aangekondigd werd, was de interactie met het publiek een belangrijk aspect van de avond. Iedereen die kaarten bestelde voor de avond kreeg de gelegenheid zijn vraag of rijkunstig probleem aan Anky en Isabell voor te leggen. Vier van deze mensen werden uitgenodigd om met hun paard naar Deurne te komen en onder leiding van Anky en Isabell aan het probleem te werken. Eén van die ruiters was Natasja van Ooijen, die met haar achtjarige gespannen paard hulp kreeg van Isabell. De les was echt een fantastische belevenis, vertelde ze na afloop. Door Isabells aanwijzingen kreeg ik meer rust in mijn rijden, en dat was direct merkbaar aan mijn paard. Na tien minuten kwam hij terug op de kleinste hulpen. Het was bovendien leuk dat het ook voor het publiek leerzaam was en zeer goed ontvangen werd. Er zijn verschillende mensen naar me toe gekomen die zeiden dat het overduidelijk was dat de aanwijzingen van Isabell veel effect hadden op mij en mijn paard.

De tweede Professionals on Tour vindt plaats op 19 december in het Federatiecentrum in Ermelo. Ook voor die instructieavond zullen vier kaartenbestellers door de professionals worden uitgenodigd om met hun paard deel te nemen aan de clinic. Voor meer informatie kunt u kijken op www.professionalsontour.nl.

---

©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer