NFO TRENDBOX BV

Vertrouwen in Nederlandse economie over dieptepunt heen

Ruim vier weken na de terroristische aanslagen in Amerika lijkt het vertrouwen van de consument in de Nederlandse economie zich langzaam te herstellen. Vlak voor de aanslagen meende 35% van de Nederlanders, dat er in ons land sprake is van een economische recessie. In de weken na de aanslag, en met name in de eerste week van oktober, liep dat percentage op tot boven de 50%. De peiling tot met afgelopen zaterdag laat echter herstel zien, zo blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van NFO Trendbox onder n=2.406 respondenten.

De eerste dagen na de aanslagen op 11 september was de Nederlandse consument denkelijk te verdoofd door de tragedie in Amerika om een verband te kunnen leggen met de eventuele gevolgen daarvan voor de wereld-, en daarmee de Nederlandse economie. In de aansluitende week nam het percentage van mensen dat meende dat er sprake is van een recessie echter al snel toe, tot 45%. Begin deze maand werd voor het eerst de grens van 50% overschreden. De laatste peiling, tot en met zaterdag 13 oktober, toont echter herstel. 45% van de Nederlanders houdt het nu nog steeds op een economische recessie, weliswaar nog steeds 10% meer dan begin september maar anderzijds 10% minder dan de hoogst gemeten waarde van begin oktober. Voor alle duidelijkheid: bij het begrip 'economische recessie' denken consumenten niet zozeer aan twee aaneengesloten kwartalen van negatieve economische groei, maar vooral aan wat zij zelf aan (economische) berichtgeving waarnemen in hun omgeving, en aan wat er aan informatie via de media tot hen komt.

Het toch nog steeds aanzienlijke pessimisme bij de consument wordt zonder twijfel mede aangewakkerd door de situatie in de eigen werkomgeving. Een op de drie werkenden in de steekproef geeft aan, dat de problemen met de economie reeds gevolgen hebben gehad binnen het eigen bedrijf. Een even grote groep voorziet dat soort problemen in de nabije toekomst. Gesommeerd verwacht een op de vier werkende Nederlanders dit soort problemen, of heeft ze al van nabij kunnen aanschouwen.

In de meest recente onderzoeksweek blijken vrouwen pessimistischer over de toestand van de economie (51% 'wel recessie') dan mannen (44%). Optimistischer dan gemiddeld zijn, zoals dikwijls het geval is, jongeren tot 25 jaar (37%'wel recessie') en opvallend genoeg de lagere inkomensgroepen (39%).

Tekenen van een zich herstellend vertrouwen vinden we tot slot in dat deel van de bevolking, dat de voorspelling van directeur Wellink van de Nederlandse Bank over een op handen zijnde opleving van de economie kan onderschrijven. Voor de aanslagen deelde 36% van de Nederlanders zijn mening, afgelopen zaterdag was dat 40%.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NFO TRENDBOX BV
Ruurd Hielkema
(managing director)
ruurd.hielkema@nfoeurope.com
telefoon 020 - 669 44 14

Of een bezoek brengen aan onze website: www.trendbox.nl

17 okt 01 16:06