CDA

Rietkerk: tijdig informeren en betrouwbaar opereren sleutelwoorden in terrorismebestrijding

"De aanslagen in de Verenigde Staten, ruim een maand geleden, hebben op pijnlijke wijze de kwetsbaarheid van onze open en democratische samenleving blootgelegd", aldus Tweede Kamerlid Theo Rietker tijdens het Algemeen Overleg Voortgangsbericht terrorismebestrijding op 17 oktober. "Criminele organisaties en terroristische netwerken werken wereldwijd en trekken zich van de landsgrenzen niets aan. Zij bedreigen zowel de veiligheid van het individu als de veiligheid van onze samenleving. Daarom is het van groot belang dat de regering snel een pakket aan maatregelen presenteert en uitvoert voor het bestrijden van terrorisme en het bieden van veiligheid aan de Nederlandse burgers. Veiligheid bieden aan burgers en de samenleving is een kerntaak van de overheid."

Rietkerk: "De CDA-fractie vindt het noodzakelijk dat de Nederlandse regering aansluit bij Europese maatregelen. Anders loopt Nederland het risico om de vergaarbak van het tuig van de wereld te worden.
Inmiddels merk ik dat de burgers vanuit angstgevoelens de politiek vragen tot het treffen van alle noodzakelijke maatregelen: ze willen terecht veilig en gelukkig leven! De angstgevoelens hoor ik in de trein, of op de perrons bij een dreigement, of in de huiskamers. De media vervullen een belangrijke rol in de beeldvorming, hebben een belangrijke taak, maar ook verantwoordelijkheid richting burgers. De overheid heeft ook een zeer belangrijke taak richting haar burgers. Tijdige informatie en betrouwbaar opereren zijn wat ons betreft sleutelwoorden. De informatie voorziening kan en moet echt beter."

"Wie heeft nu de regie richting de burgers?", zo vroeg Rietkerk "Er worden nu brieven/faxen gezonden aan mede-overheden, provincies, regionale geneeskundige functionarissen en korpsbeheerders. Is er een draaiboek aanwezig bij het gebruik van chemische en biologische middelen? Zijn de rampenplannen actueel genoeg?
Overigens moeten we oppassen voor een overreactie, effekt van de salmonella-bacterie is op dit moment ernstiger. Hoewel in dat geval van boze opzet geen sprake is. Toch vraagt de CDA-fraktie of bij ernstige verdenking van de inzet van biologische middelen, door kwalitatief goed personeel, bij uitzondering brieven geopend kunnen worden, zonder toestemming van de geadresseerde. (...) Voorts vraagt de CDA-fraktie of de inzet van de Bijzondere Bijstand- Eenheid bij meerdere bommeldingen, zoals de anonieme brief over de aanslagen in tunnels, te garanderen is."

De hele bijdrage van Theo Rietkerk kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.