CDA

Van der Hoeven: OZB niet afschaffen maar aanpassen

Tijdens de Begrotingsbehandeling 2002 van Binnenlandse Zaken heeft Tweede Kamerlid Maria van der Hoeven minister De Vries om een reactie gevraagd "op de proefballon van de VVD om de OZB af te schaffen."

Van der Hoeven: "Dit zou ogenschijnlijk leiden tot een lastenverlichting op lokaal niveau. Maar waar moet dan het geld vandaan komen om de gemeenten te compenseren voor de miljarden aan gederfde inkomsten? En hoe verhoudt een dergelijk voorstel zich tot de autonomie van gemeenten en tot het hebben van een eigen belastinggebied? En overigens, is het ook niet zo dat een dergelijke recentralisatie de verdere invoering van allerlei gemeentelijke baatbelastingen weer opnieuw in het vizier brengt?"

"Dat er iets moet gebeuren aan de hele OZB-systematiek is helder: de vele aanvullende regelingen (ingroei, aftop, differentiatie, vrijstellingen, kwijtscheldingen) en andere problemen (regionale verschillen in waardeontwikkeling, de grondslag) zijn eigenlijk bewijzen dat iets niet goed zit met deze belasting. Het CDA pleit daar al jaren voor. Maar dat is iets anders dan de OZB op te heffen, de daardoor gederfde inkomsten via de algemene middelen en belastingen weer terug te vragen bij burgers en bedrijven. In gewoon Nederlands heet dat een sigaar uit eigen doos", aldus Maria van der Hoeven.

De hele inbreng van Maria van der Hoeven kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.