Gemeente Amsterdam

|
ACAM-onderzoek geeft zorgwekkend beeld financiële administratie Sociale Dienst

ACAM-onderzoek geeft zorgwekkend beeld financiële administratie Sociale Dienst

Het college van B&W heeft kennis genomen van het rapport van de gemeentelijke accountantsdienst (ACAM) over de jaarrekening 2000 van de Sociale Dienst Amsterdam (SDA), waarin wordt vastgesteld dat de kwaliteit van de jaarrekening onvoldoende is. Er zijn in het rapport twee beperkingen opgenomen: het achterwege blijven van een voorziening voor een mogelijke strafkorting van 22 miljoen gulden (¤ 9.983.164) en onvoldoende onderbouwing van de reële verplichtingen die op de balansdatum zijn getroffen.
Het college heeft ook kennis genomen van een onderzoek naar de financiële administratie bij de SDA dat ACAM uitvoerde op verzoek van de directie en van voorstellen voor verbetering c.q. oplossingen voor de gesignaleerde knelpunten.
Hoewel het gebruikelijk is dat accountantsrapporten direct aan de betreffende vakcommissie worden aangeboden, achtte wethouder Van der Aa (Sociale Zaken) het van belang de beide rapportages aan het college voor te leggen. De wethouder noemt de geconstateerde situatie zorgwekkend en acht het van belang dat het college hiervan kennis neemt, evenals van zijn reactie en de door de directie ingezette verbetertrajecten.
De wethouder onderschrijft de kritische toon van de accountantsverklaring, die mede is ingegeven door het onderzoek dat het ministerie van SZW in mei uitvoerde. Op dit moment zijn de financiële consequenties nog niet geheel te overzien. Er vindt nog overleg plaats en eerst moet een aantal gegevens, zoals de financiële maatregel van het Rijk, duidelijk zijn.
In het onderzoek naar de financiële functie wordt een aantal knelpunten gesignaleerd. De ontwikkeling van de financiële functie vertoont te weinig voortgang en het ontbreekt aan duidelijke uitgangspunten over de inrichting van de financiële functie. Voor de beheersing van de bedrijfsvoering ontbreekt het aan organisatorische fundamenten en de administratieve processen vertonen tekortkomingen. Tenslotte vormen ook de beschikbare middelen en de kwantitatieve en kwalitatieve onderbezetting van personeel een knelpunt. De wethouder stelt dat de kernpunten uit het onderzoek naar de financiële functie al zijn opgenomen in het onlangs vastgestelde Plan van Aanpak van de directie van de SDA. De voortgang die wordt geboekt met de acties uit dit Plan van Aanpak zal hij nauwlettend volgen. Ook van deze reactie heeft het college kennis genomen. Behandeling in de raadscommissie is op 15 november.

Marga Kuperus

^


-

© gemeente Amsterdam - 17-10-2001