Ingezonden persbericht

Bericht van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Utrecht, 15 oktober 2001

Geachte dames en heren van de pers,

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' nodigt u uit voor een persconferentie op woensdag 17 oktober, te houden in perscentrum Nieuwspoort, Den Haag. Aanvang 11:00 uur.
Tijdens deze bijeenkomst zullen wij u informeren over:


- de landelijke vredesmanifestatie 'Stop de Oorlog - Stop de Geweldspiraal', te houden op zaterdag 20 oktober in Amsterdam. Tevens presentatie van en toelichting op het programma van die dag


- de inhoud van de brief van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' aan de Nederlandse regering

Toelichting:

Op zaterdag 20 oktober organiseert het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' de landelijke demonstratie in Amsterdam. Vanuit de demonstratie, die om 14:00 uur op de Dam begint, zal ondermeer een oproep worden gedaan aan de Amerikaanse regering en haar bondgenoten om de bombardementen op Afghanistan te staken.

Daarnaast wordt op dinsdagavond een open brief aan de regering gestuurd door een aantal organisaties die aan het Platform deelnemen. De brief, waarin de verontrusting van de betrokken organisaties tot uiting wordt gebracht, bevat ook een aantal verzoeken aan de regering aangaande de oorlog die momenteel in Afghanistan gevoerd wordt.
Ook deze brief zal worden gepresenteerd op de persconferentie.

Het Manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog', dat aan de activiteiten van het Platform ten grondslag ligt en dat kort na de aanslagen in New York en Washington werd gepubliceerd, is inmiddels door meer dan 180 organisaties ondertekend.

In zeker 22 steden in Nederland zijn inmiddels spontaan vredes- en anti-oorlogscomitees ontstaan, die plaatselijk (stille) wakes en fakkeltochten, demonstraties en bijeenkomsten organiseren.

Noten voor de pers:


* Woordvoerders namens het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' zijn:
Jan Schaake, Vredescentrum O'43: 030-2714376
Karel Koster: 06-13223359


* Informatie over samenstelling en activiteiten van het Platform, de tekst en ondertekenaars van het Manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog', alsmede een overzicht van lokale anti-oorlogsgroepen en hun activiteiten vindt u op de samenwerkende websites:

http://www.wereldcrisis.nl
http://www.omslag.nl
http://www.ddh.nl/vrede/nieuws


--