Ingezonden persbericht


Persbericht | 17 OKT 2001 | Internet / Digitaal nieuws

Nieuwe ilse zoekmethodiek te afhankelijk van startpagina

De e-business website HYPED.NL heeft de nieuwe zoekmethodiek van ilse onderzoekt die vandaag gelanceerd is. Het uiterlijk van de site lijkt op het eerste gezicht nog steeds hetzelfde, maar de resultaten bij zoekacties zijn sterk veranderd. Hyped.nl teste de zoekmachine vandaag uitvoerig. Bij zoekresultaten wordt uitgegaan van sites die ook een "listing" hebben op de startpagina dochters. Er komen dus vrijwel alleen sites voor in de resultaten als ze een melding hebben op startpagina. Op die manier probeert men "spam" tegen te gaan, hetgeen redelijk goed lijkt te werken, maar niet volledig. Immers, we kwamen nog zeer vaak sites tegen die weliswaar een listing hebben op startpagina dochters, maar met een zogenaamd "subdomein" alsnog aan spam doen. Zo kan het voorkomen dat indien men zoekt naar "AEX" de website "hetgoedkoopste.nl" in de top 10 komt. Dit gebeurt door een subdomein als aex.hetgoedkoopste.nl aan te melden bij ilse. Doordat "hetgoedkoopste.nl" wel een listing heeft op startpagina, wordt het dus opgenomen, terwijl het niet relevant is.

Ander gevaar bij de nieuwe ilse is dan ook de afhankelijkheid van de juistheid van startpagina dochters. Indien zij bijvoorbeeld niet werkende links hebben opgenomen, kunnen deze links dus opduiken als zoekresultaat. En dat gebeurt redelijk vaak hebben we inmiddels ontdekt. Bij één op de tien zoekacties kwamen we in de top twintig een niet werkende link tegen.

Het aanmelden van een nieuwe pagina is moeilijker geworden. Indien je kleuren niet goed kan onderscheiden, is het zelfs onmogelijk geworden. Je moet namelijk een code invoeren die ilse je toont door middel van een zeer ingewikkeld plaatje. Dit om automatische aanmelding tegen te gaan.

Het zoekresultaat-scherm is een beetje vernieuwd. Zo komen in een rechterkolom de volgende "relevante blokken" tevoorschijn met relevante ilse diensten, startpagina dochters, ilse internetgids en nu.nl nieuws. Al met al is de nieuwe methode wel een verbetering ten opzichte van de vorige, al is de grote afhankelijkheid van startpagina dochters een gevaar.

Meer informatie:
info@hyped.nl
http://www.hyped.nl

Jeroen Bertrams
info@hyped.nl
http://www.hyped.nl
Telefoon: 010-4405293