Gemeente Borsele

Heinkenszand, 17 oktober 2001

Breedtesportproject "Borsele Beweegt" kan van start

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Borselse breedtesportproject "Borsele Beweegt" goedgekeurd. Als tweede gemeente in Zeeland, na Goes, wordt aan Borsele een rijksbijdrage breedtesportimpuls verstrekt om een extra stimulans te geven aan het sportbeleid in brede zin. De rijksbijdrage bedraagt f 350.000,00 (¤ 158.823) voor een periode van 6 jaar, ingaande in 2002 en doorlopend tot en met 2007. In april jl. heeft de gemeenteraad van Borsele zich ook bereid verklaard een bijdrage van f 360.000,00 (¤ 163.360) beschikbaar te stellen voor hetzelfde doel.

Doel van de rijksregeling breedtesportimpuls is, dat gemeenten en lokale organisaties initiatieven gaan ontplooien die bijdragen aan een duurzame verbetering van het lokale sportaanbod, dit waar mogelijk in samenhang met meerdere beleidssectoren, zoals onderwijs, jeugd- en jongerenwerk, ouderen enz..

De gemeente Borsele wil dit doel bereiken door het aantrekken van een full-time sportconsulent en een parttime medewerker voor een gemeentelijk sportloket. Het is de bedoeling dat beide functionarissen begin 2002 van start gaan met hun werkzaamheden, die ondermeer zullen bestaan uit:
o het ondersteunen van het bewegingsonderwijs voor de leerlingen van het basisonderwijs. Hiertoe zal een deelschoolwerkplan worden opgesteld, zullen lesassistenten worden aangetrokken en zal in het eerste jaar een pilotproject worden opgestart op 4 basisscholen. o het aanbieden van sportstimuleringsactiviteiten voor specifieke doelgroepen. Hierbij moet gedacht worden aan bewegingsactiviteiten voor ouderen maar ook aan laagdrempelige buurtsportactiviteiten voor jongeren.
o het ondersteunen van de sportverenigingen met een vraaggericht aanbod, met ondermeer als doelen: het bevorderen van onderlinge samenwerking, het oplossen van de vrijwilligersproblematiek, het vergroten van kennis en vaardigheden van kaderleden en bestuursleden en het coördineren en initiëren van sport- en bewegingsactiviteiten die zorgen voor ledenwerving en leden behoud.
o het in kaart brengen van vraag en aanbod, het geven van voorlichting en het zoeken van adequate en snelle oplossingen van problemen die er leven bij de sportverenigingen in de vorm van een sportserviceloket.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het opstellen van een concreet werkplan voor de planperiode 2002 tot en met 2007 en aan een activiteitenplan voor het jaar 2002. Hierover zal overleg plaatsvinden met de Borselse sportwereld op maandag 22 oktober aanstaande om 19.30 uur in ontmoetingscentrum De Stenge te Heinkenszand. Het is de bedoeling dat nog dit jaar de beoogde functionarissen zullen worden aangetrokken, zodat begin 2002 concreet van start kan worden gegaan.