European Commission

IP/01/1439

Brussel, 17 oktober 2001

Commissie zet licht op groen voor overname van Marconi Medical Systems door Philips

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen overname van Marconi's, afdeling
medische-beeldvorminguitrusting (MMS) door Philips Electronics NV. De transactie geeft geen aanleiding tot noemenswaardige concurrentieproblemen aangezien een aantal sterke concurrenten actief blijven op deze markten, die in grote mate worden beïnvloed door de technische innovatie.

Philips is een in Nederland gebaseerde multinationale onderneming die actief is op het gebied van de vervaardiging en verkoop van elektronische consumentengoederen, huishoudtoestellen en medische apparaten. Voor de gezondheidssector vervaardigt de afdeling medische apparaten van Philips (PMS) röntgenstraalmachines, CT- (computertomografie)systemen, systemen voor de beeldvorming door magnetische resonantie (MRI), systemen voor de nucleaire geneeskunde (NM) en echografie-uitrusting.

MMS is een volledige dochteronderneming van Marconi plc, die twee belangrijke bedrijfsafdelingen omvat: Marconi Imaging Equipment, dat medische-beeldvormingssystemen vervaardigt en diensten voor patiëntdiagnostiek verleent; en Marconi Healthcare Products dat de distributie verzorgt van onderdelen voor de radiologische beeldvorming buiten de Europese Economische Ruimte.

Het productassortiment van beide onderneming vertoont overlappingen wat de vervaardiging van MRI- en CT-systemen en de nucleaire-geneeskunde-uitrusting betreft. De nieuwe entiteit zal in de Europese Economische Ruimte marktleider zijn op het gebied van MRI-systemen, maar de stijging van het marktaandeel is relatief onbeduidend. Door de transactie zal Philips ook een actieve deelnemer worden op de CT-markt wat de nieuwe "multi-slice"-technologie betreft, maar de onderneming zal slechts de derde plaats op de EER-markt innemen, zoals dat ook het geval is voor de nucleaire geneeskunde (PET-scanners en Gamma-camera's).

Uit het onderzoek van de Commissie bleek dat zelfs na de fusie het Amerikaanse General Electric en het Duitse Siemens sterke concurrenten zullen blijven op een groot aantal gezondheidszorgmarkten, waaronder verschillende segmenten van de MRI-, CT- en
nucleaire-geneeskundemarkten. Ook Toshiba en Hitachi zijn aanwezig op de betrokken markten. Bovendien zal de transactie de keuze van de consumenten op de betrokken markten niet aanzienlijk beperken aangezien Philips en MMS niet de meest voor de hand liggende substituten lijken te zijn voor de betrokken producten.

Uit het marktonderzoek van de Commissie bleek ook dat de markten van de MRI-, CT- en nucleaire-geneeskunde-uitrusting dynamische markten zijn die gedreven worden door de innovatie, waarbij nieuwe productontwikkelingen regelmatig verschuivingen veroorzaken in de relatieve marktpositie van de producenten.

Naar verwachting zal de bestaande technologische innovatie, en dan vooral de nieuwe dynamische beeldvormingstechnieken (zoals bijvoorbeeld de multi-slice CT of het open MRI-systeem), de daadwerkelijke concurrentie blijven garanderen.