Gemeente Enschede

uitslag referendum Usseleres, Enschede: ....procent voor en ....tegen aanleg bedrijventerrein

In Enschede is vandaag (woensdag 17 oktober) een referendum gehouden over het voornemen van het gemeentebestuur in het noordelijk deel van het gebied de Usseleres een bedrijventerrein te realiseren van 60 ha. De kiesgerechtigde Enschedeërs is de vraag voorgelegd of ze voor of tegen de vestiging van dat bedrijventerrein zijn.

Het totale opkomstpercentage bij dit referendum is 26,3 %. Ter vergelijking: bij de verkiezing voor het Europees Parlement in juni 1999 was dat 25,64% en bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 1998 maakte 52,9 van de kiesgerechtigde bevolking gebruik van haar stemrecht.

De uitslag van het referendum geeft aan dat 14,9 % voor het plan is om een bedrijventerrein te realiseren in Usseleres Noord en 84,7 % daar tegen is. Het percentage blanco stemmen bedraagt 0,28 %.
Het referendum, dat in Enschede voor de eerste keer plaatshad, is geldig bij een opkomst van 60%. Het gaat overigens om een directe volksraadpleging zonder bindend karakter. Het is uiteindelijk de Gemeenteraad die beslist of er wel of geen bedrijventerrein komt in het noordelijk deel van de Usseleres. De Raad vergadert hierover op 19 november of op 17 december.